Fruktade svampen tillbaka i Uppland

Svampen som brukar kallas för veteodlingens böldpest och som länge har ansetts varit oskadliggjord – svartrosten – befaras nu ha kommit tillbaka. Ett stort utbrott upptäcktes i Uppland under sommaren.

Angrepp. Svartrostangreppet i Almunge var så kraftigt att svampen till och med infekterade axen. Forskaren Anna Berlin har studerat angreppet.

Angrepp. Svartrostangreppet i Almunge var så kraftigt att svampen till och med infekterade axen. Forskaren Anna Berlin har studerat angreppet.

Foto: Anna Berlin/Cajsa Lithell

Almunge2017-11-01 10:59

Lantbruksrådgivaren Johan Kullsand upptäckte i somras ett stort och ovanligt svårt utbrott av svartrost utanför Almunge. Anna Berlin, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som tidigare skrivit en avhandling om just svartrost, studerade utbrottet och kan nu presentera de första analyserna.

– Vi har befarat att det här skulle ske. Resultaten tyder nämligen på att svampen har förökats sexuellt, det vill säga att smittan kommer från berberisbuskar, som är svampens mellanvärdar. Det är i så fall det första beviset på att sjukdomen åter är permanent rotad i Sverige, säger Anna Berlin i ett pressmeddelande.

Svartrost orsakas av svampen Puccinia graminis och har enligt SLU i alla tider varit en av de allvarligaste skadegörarna på vete. I det senaste svenska utbrottet, 1951, ska svampsjukdomen exempelvis ha förstört en tredjedel av veteskörden.

Efter flera lagändringar och insatser kunde svartrosten i princip utrotas i Sverige, bland annat efter att man förbjöd berberisbusken, en av svampens värdväxter. Men sedan dess har nya mer aggressiva svamputbrott upptäckts i olika delar av världen och nu befaras alltså sjukdomen vara tillbaka även i Sverige.

– Situationen är allvarlig. I den globala svartrost-populationen finns i dag många virulensgener som gör att de resistensgener som tidigare skyddat vetet nu har förlorat sin effekt. Läget är extra allvarligt för att mängden berberis i Sverige har ökat markant sedan utrotningslagen upphävdes 1994. Detta gör det möjligt för svampen att etablera sig i Sverige och att dessutom sexuellt producera ett stort antal nya raser, med nya kombinationer av de virulensgener som finns i omlopp, säger Anna Berlin.

Hon och hennes kolleger söker nu forskningsmedel för att kunna utreda Almunge-angreppet vidare och se vilka resistensgener som har förlorat sin funktion i de svenska vetesorterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om