I januari i år sprängde någon brevlådor och eldade i ett brevinkast på skolan. Det senaste läsåret har det även förekommit en del klotter på skolan och nedskräpning på skolgården.
– Skadegörelsen har skett på kvällar och helger när ungdomar träffas på skolgården. Jag tänker att det handlar om att man måste skapa mötesplatser för dem, säger Anna-Karin Sehlstedt Stål, rektor på Olandsskolan.
Finns det något ni som skola kan göra för att motverka skadegörelse?
– Vi försöker prata med elever om hur vi tar hand om våra miljöer. Vi kan ju bara jobba med det som sker under skoltid, säger Sehlstedt Stål.
I oktober förra året öppnade Alunda ungdomsgård, just för att skapa en mötesplats för unga.
– Vi startade den när det blev stökigt, i befintlig budget, säger Elin Dahm, chef för kultur och fritid i Östhammars kommun.
Ungdomsgården har öppet två gånger i veckan och är enligt Dahm realtivt välbesökt. Kultur och fritid hade som målsättning att den skulle ha 70 unika besökare innan jul, men det målet uppnåddes redan under öppningskvällen i oktober.
Med tanke på att det fortfarande sker skadegörelse vid Olandsskolan, diskuterar ni att ha öppet ungdomsgården fler kvällar i veckan?
– Ja, skulle det finnas behov skulle vi kunna ha det. Men det är också en resursfråga. Vi har fyra ungdomsgårdar i kommunen som är öppna två kvällar i veckan, ungdomarna är ju välkomna på varandras orter, säger Elin Dahm.