Älvkarleby – långt ifrån bästa skolkommunen

Kommunen kommer på plats 268 av 290 i Lärarförbundets kvalitetsmätning av skolor i Sveriges kommuner. Vad man ska göra åt problemet vet inte ansvarig politiker.

Älvkarleby ligger bättre till än sin grannkommun Tierp som har plats 288 av 290.

Älvkarleby ligger bättre till än sin grannkommun Tierp som har plats 288 av 290.

Foto: Jessica Gow/TT

Älvkarleby kommun2019-10-27 17:01

Den årliga undersökningen "Sveriges bästa skolkommun" visar att Älvkarleby ligger dåligt till kvalitetsmässigt i jämförelse med andra kommuner.

Marie Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att resultatet är tråkigt. Hon kan dock inte säga något om vilka åtgärder som ska vidtas.
– Jag, skolchefen och ansvarig nämnds ordförande har ännu inte hunnit göra någon analys.

I undersökningen jämför man tio olika kriterier, bland annat antal godkända elever, resurser till undervisning och lärartäthet.

Hur många elever som blir godkända i årskurs nio och hur många som har en fullföljd gymnasieutbildning är särskilt svaga områden. Inom båda kriterierna hamnar kommunen på plats 268 av 290.

Marie Larsson ser allvarligt på att många elever inte når resultat men pekar på det faktum att resultaten har förbättrats. Enligt Larsson har meritvärdet bland kommuns elever stigit från 213 meritpoäng år 2018 till 222 meritpoäng år 2019. 
– Det vi kan gör är att fortsätta jobba utifrån elevernas individuella behov samt uppmärksamma behoven tidigt. Det kan till exempel handla om att förstärka antalet pedagoger under vissa lektioner. 

Kommunen ser undersökningen som en vägledning i hur man kan jobba framåt, enligt Larsson.
– Vi ska fortsätta att prioritera våra ungdomar. Alla våra ungdomar ska komma in på ett nationellt gymnasium och alla elever ska fullfölja sin gymnasieexamen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!