Miljonförlust förutspås för Älvkarleby

Älvkarleby beräknas förlora 10 miljoner kronor år 2019. Bakom resultatet ligger bland annat en förlust för utbildning- och omsorgsnämnden på 13 miljoner kronor.

"Jag är naturligtvis oroad över minusresultatet", säger Marie Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

"Jag är naturligtvis oroad över minusresultatet", säger Marie Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-10-29 08:59

År 2018 gick kommunen 2,2 miljoner plus, en stor skillnad från resultatet som prognostiserats i år. Marie Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande menar att detta beror på bland annat högre pensionskostnader än förväntat, minskade skatteintäkter och på utbildning- och omsorgsnämndens fortsatta underskott.

Förra året gick nämnden drygt 21 miljoner kronor back. I år fick de ytterligare fyra miljoner kronor att röra sig med.

Borde kommunen tagit bättre hänsyn till förra årets underskott och tilldelat nämnden mer pengar?
– Nej jag anser inte att de borde få mer pengar, 80 procent av kommunens budget läggs redan på utbildning- och omsorgsnämnden. Om en ombudgetering ska ske är det inom nämnden. De måste hantera sina kostnader inom ramen som de har.

Marie Larsson är oroad över minusresultatet men menar att kommunen har vidtagit åtgärder. 
– Vi har påbörjat ett effektiviseringsarbete för att minska utgifterna för utbildning- och omsorgsnämnden. Vi har dock inte börjat se några ekonomiska effekter än. 

För att effektivisera har man tagit in en konsult som ska hjälpa till att förbättra ledning, styrning och planering. Till exempel handlar det om att göra tiden till, från och hos brukaren så effektiv som möjligt. Larsson betonar dock att detta inte ska ske på bekostnad av kvaliteten.

Fokuset ligger också på att ha en tätare dialog med vårdpersonalen och facken. Tanken är att man med deras hjälp ska förstå hur man använder resurserna på ett bättre sätt.
– För att kunna effektivisera krävs att alla led är med, man kan aldrig toppstyra en organisation.

När kan man se effekten av detta effektiviseringsarbete?
– Det är svårt att svara på men jag hoppas naturligtvis att man ska se resultatet skyndsamt.

Även Finansförvaltningen beräknas gå back, minus 5,5 miljoner är prognosen. Ett resultat av bland annat de ökade pensionskostnaderna samt sämre skatteintäkter än förväntat. I övriga delar av  kommunen förutspås ett positivt resultat. Kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden förväntas gå plus och revisionen att ha en budget i balans.

Vad gör ni framåt för att inte få ett bättre resultat?
– Vi politiker behöver göra prioriteringar, potentiellt skulle det kunna handla om nedskärningar. Just nu står vi inför tuffa utmaningar och vi måste göra det bästa utifrån våra förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!