Krögarna kavlar upp skjortärmarna inför storhelgerna

Populära restauranger i Skutskär kavlar upp skjortärmarna och jobbar hårt mitt i pandemin. Nu jobbar sig krögarna igenom den tuffare andra coronavågen. Och satsar på storhelgerna.

Buffalo steakhouses ägare Narcisa Fijuljanin mixtrar gärna med dekorationerna. Här med mannen Esad.

Buffalo steakhouses ägare Narcisa Fijuljanin mixtrar gärna med dekorationerna. Här med mannen Esad.

Foto: Jeanina Santiago

Älvkarleby2020-12-24 10:03

Tidningen kliver ut på Gävlevägen, där två av Skutskärs kända restauranger finns: den nyköpta Johns kök och bar, samt Buffalo steakhouse, en välkänd Upplandskrog för köttälskare. 

Just den dagen införs de strängare restriktionerna inför storhelgerna. Bland annat att gränsen sänks till fyra personer vid samma bord från och med 24 december. Men restaurangerna coronaanpassar sig kvickt genom bland annat ommöblering. Målet är att hålla öppet, och coronafritt. 

Hela Buffalo steakhouse ser ut som en tjusig decemberdröm. Här finns jultomtar i olika storlekar, bland annat en jättetomte som dansar och sjunger och en liten tomte som klättrar upp och ner för en stegtrappa. Ägaren satsar rejält på julpynt, och varje år blir det ett större julprojekt. Fastighetsägaren Esad Fijuljanin ger kredd till sin fru Narcisa som är galen i julen.

Själva huset har funnits i cirka 50 år. Paret tog över det för fyra år sedan och förvandlade den till en restaurang som specialiserar sig på kött. 

undefined
– Jag vill att barnen uppskattar restaurangen lika mycket som vi vuxna, säger Narcisa Fijuljanin, som äger Buffalo Sreakhouse.

– Min fru vantrivdes på sitt jobb på ett sjukhus i Gävle så jag föreslog att köpa en restaurang åt henne. Och så blev det, säger Esad Fijuljanin, som själv har jobbat inom krogbranschen sedan 1998.

Restaurangägaren Narcisa Fijuljanin mixtrar gärna med dekorationerna. 

– Jag vill att barnen uppskattar restaurangen lika mycket som vi vuxna, säger hon. 

I dag är den populär hos kunder från Uppsala, Gävle, Storvik, Hofors och även Stockholm. Ägarna tror att de kan vara den minst drabbade bland restaurangerna i kommunen, ändå har de känt av under hösten.  

– Färre än vanligt har kommit. Vanligtvis har vi ökat 30 procent i omsättning varje år, men nu har det gått ner. 

De klarar sig bland annat genom gratishemkörningar eller avhämtning.  Även närliggande Johns kök och bar har samma lösning. Johns kök, ett nytt stjärnskott i kommunens krogvärld, öppnade i juni. 

undefined
Johns kök, ett nytt stjärnskott i kommunens krogvärld, öppnade i juni. På bilden: ägaren Sandra Göransson.

– Efter den första coronavågen trodde vi att viruset var på väg ner. Min man John kom hem i maj och sade att vi skulle köpa restaurangen som då hette La Villa. Dagen efter skrev vi på papperna. Men så kom andra vågen, så nu är det bara att kämpa, säger ägaren Sandra Göransson, som sade upp sig från sitt jobb på Tallmons äldreboende i november. 

Under en kort tid har restaurangen gjort intryck genom sina specialiteter: mellanöstern, grekisk och arabisk mat. 

Karta: Gävlevägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!