Färre arbetslösa efter satsning på ungdomar

2017 var arbetslösheten i Älvkarleby den högsta på nio år. Efter kommunens krafttag kan man nu se en minskning på bland annat ungdomsarbetslösheten.

Linda Stålberg har jobbat som ungdomscoach i ett och ett halvt år.

Linda Stålberg har jobbat som ungdomscoach i ett och ett halvt år.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-11-15 14:58

Idag är 15,4 procent av ungdomarna i åldern 18-24 år arbetslösa i Älvkarleby kommun. Det senaste året har arbetslösheten minskat med 4,5 procent. I ett och ett halvt år har kommunen haft en ungdomscoach som hjälper ungdomar 18-29 år att komma i sysselsättning. Kommunen samverkar med Arbetsförmedlingen, vården och socialtjänsten. 

Målsättningen är att ungdomacoachen ska träffa tjugo ungdomar per år, ungefär ett halvår till år per person. Linda Stålberg är ungdomscoach och möter dagligen ungdomar som är i behov av stöd.
– Bara den här hösten har sex av ungdomarna som jag har träffat börjat jobba eller studera. Det är fantastiskt när man ser att en person verkligen utvecklas, säger hon.

Ungdomarna som får hjälp av ungdomscoachen behöver inte uppnå några specifika mål för att få hjälp. Det finns inga krav från kommunens håll för att ungdomarna ska få hjälp och de kan inte heller förlora eventuell ersättning om de uteblir från en aktivitet. 

Ofta kommer ungdomarna från andra instanser som socialtjänsten eller vården men det finns också möjlighet att själv anmäla sitt intresse. Linda Stålberg stöttar ungdomarna med bland annat jobbsökande, att följa med på läkarbesök och att planera sina dagar. Allt handlar om vad individen har för behov.
– Många personer jag möter har någon typ av funktionsvariation. Ibland behöver personen i fråga bara någon som följer med på möten för att gör hens röst hörd, säger hon.

Serhat Obeyd ska ta över som ungdomscoach efter Linda Stålberg.
Serhat Obeyd ska ta över som ungdomscoach efter Linda Stålberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!