Förlusten skenar – inga förbättringsförslag

Utbildnings- och omsorgsnämnden beräknas gå 18 miljoner back år 2019. Trots det kunde nämnden inte redovisa några konkreta förbättringsförslag när de under onsdagen skulle redovisa sin åtgärdsplan.

Kostnader inom hemtjänsten är en stor bidragande faktor till underskottet.

Kostnader inom hemtjänsten är en stor bidragande faktor till underskottet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Älvkarleby kommun2019-11-15 14:55

Det var under kommunstyrelsemötet som utbildnings- och omsorgsnämnden hade i uppgift att redovisa åtgärderna.
– Vi ser att vi måste bli mer effektiva inom hemtjänsten, det är bland annat personalkostnaden som är väldigt dyr. Vi har dock inga konkreta förslag än, det måste vi fortsätta titta på, säger Jenny Dahlberg, ordförande i utbildnings- och omsorgsnämnden.

När kommer ni att ha konkreta förslag?
– Det vet jag inte men det måste ske snart. Nästa vecka ska jag ha möte med förvaltningscheferna och då borde vi göra upp någon form av plan. Den interna budgeten för nämnden ska sättas i december så det är brådskande, säger Jenny Dahlberg.

Även år 2018 gick utbildnings- och omsorgsnämnden back, då 22 miljoner kronor. Många av åtgärdsförslagen från förra året har inte genomförts. Majoriteten av åtgärderna, till exempel att se över sina inköp, skulle utföras inom de olika verksamheterna. Under år 2019 har flera av verksamheterna inte haft någon chef. Enligt Jenny Dahlberg kan detta vara en av anledningarna till att målen inte har uppnåtts. Endast en av åtgärderna var en politisk fråga, att effektivisera hemtjänsten, ett mål som uppfyllts. 

Var det rätt att majoriteten av åtgärderna hamnade på verksamheterna själva?
– Nej, vi skulle ha tittat mer på politiska frågor för att fått större effekt. Detta tar vi med oss till år 2020, säger Jenny Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!