Förundersökning mot filmskapare inleds

En filmskapare har brutit kvistar, eldat och paddlat i ett naturreservat för att sedan publicera filmen på Youtube. Nu startar polisen en förundersökning.

Filmen publicerades under sommaren år 2019. Bilden är från ett annat sammanhang.

Filmen publicerades under sommaren år 2019. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Charlie Riedel/ TT

Älvkarleby kommun2019-11-21 11:00

Det är Länsstyrelsen i Uppsala som har skickat bevismaterial till polisens avdelning för miljöbrott. Bevismaterialet består av bland annat skärmklipp från filmen. Länsstyrelsen menar att händelserna bryter mot naturreservatets föreskrifter. Händelsen ägde rum i ett naturreservat vid  nedre Dalälven i Älvkarleby och Tierps kommun.
– Att paddla i ett naturreservat där detta är förbjudet kan störa det känsliga djurliv som finns där. Dessutom har personen lagt ut en film på detta vilket kan inspirera andra, det är klart olämpligt, säger Henrik Forssblad, chef för miljöpolisen i Region Mitt.

Polisen kommer att höra den misstänkte i närtid. Det är brottet "Förseelse mot områdesskydd" som kan vara aktuellt", vilket kan ge dagsböter.
– Det är tyvärr ett vanligt problem att människor inte respekterar reservatföreskrifterna. Problemet brukar vara att identifiera personerna, men i detta fall är ju inte det någon svårighet, säger Henrik Forssblad.

Filmen publicerades på filmskaparen i frågas Youtubekanal och har i dagsläget över 20 000 visningar. I filmen kan man se hur hen paddlar genom området, bryter kvistar och eldar. I filmbeskrivningen meddelar filmskaparen att hen i efterhand har fått reda på paddlingsförbudet och avråder nu andra från att göra likadant. "Jag hade tyvärr missat detta och ber verkligen om ursäkt.", skriver filmskaparen.

Filmen publicerades under sommaren år 2019.
Filmen publicerades under sommaren år 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!