Ingen vågar avliva svårt skadad varg

En skadad varg har påträffats i Glamsenreviret i Älvkarleby kommun. Länsstyrelsen i Uppsala bedömer att vargen behöver avlivas. Problemet är att ingen vågar avliva den.

"Även om jägaren som skjuter vargen inte har begått något brott kan hen bli av med sitt vapen under en pågående utredning", säger Sebastian Olofsson.

"Även om jägaren som skjuter vargen inte har begått något brott kan hen bli av med sitt vapen under en pågående utredning", säger Sebastian Olofsson.

Foto: Länsstyrelsen Uppsala

Älvkarleby kommun2019-11-28 12:00

I början av november, i samband med den årliga rovdjursinventeringen, såg Länsstyrelsen den skadade vargen i en av sina kameror. Några veckor senare hittade de släpspår i snön från samma varg. 
– Vargen verkar vara så illa skadad att den inte kan använda något av sina bakben. Vi har därför gjort bedömningen att den kan avlivas, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Problemet är att ingen jägare som länsstyrelsen har varit i kontakt med vågar avliva vargen. Rädslan är att man ska bli utredd för jaktbrott och förlora sin licens, något som radio Uppland berättat om. 
– Rädslan är också extra stor eftersom vargfrågan är så polariserad, säger Sebastian Olofsson.

Ett vilt djur är ingens ansvar när den lever vilket gör att länsstyrelsen inte kan besluta att vargen ska avlivas. Däremot har den som anträffar ett så skadat djur att det bör avlivas av djurskyddsskäl rätt att göra det. Länsstyrelsen har tittat på möjligheten att tillämpa skyddsjakt för att förkorta lidandet, men det finns ingen lagparagraf som går att tillämpa i detta fall.
– Vi kan helt enkelt inte göra mer. Det här fallet faller mellan stolarna, vi ser en lucka i lagen, säger han.

Vad händer nu?
– Vi har informerat om vargen samt vår bedömning på vår hemsida. Vi har också underrättat polisen. Till helgen ska det komma snö, då får vi se om vi hittar fler spår eller om vargen har avlidit, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!