KD öppnar för privat hemtjänst

Kristdemokraterna vill tillåta vinstdrivande företag i hemtjänsten. De menar att det skulle kunna vara ett sätt för kommunen att spara pengar.

"Vi får fler och fler äldre i kommunen, vi måste hitta ett bra sätt att jobba på framåt", säger Marianne Nygren (KD).

"Vi får fler och fler äldre i kommunen, vi måste hitta ett bra sätt att jobba på framåt", säger Marianne Nygren (KD).

Foto: Privat

Älvkarleby kommun2019-11-12 12:00

Det är Marianne Nygren (KD), ledamot i utbildnings- och omsorgsnämnden som har lagt motionen. År 2017 togs beslutet om att lagen om valfrihet inte ska gälla hemtjänsten och hon vill nu att beslutet rivs upp.

Delar av hemtjänsten drivs redan av privata företag, till exempel städning, men vården drivs fortfarande i kommunal regi. 
– De gamla ska själva få välja vilken vård de vill ha och vi behöver dessutom fler företag i kommunen. Många andra kommuner har privata utövare, varför skulle inte vi kunna öppna för det?

Motionen har kommit upp i utbildnings- och omsorgsnämnden, som föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska avslå förslaget. Jenny Dahlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden säger att beslutet är en kostnadsfråga. Utbildnings- och omsorgsnämnden beräknas just nu går back 18 miljoner år 2019
– Om motionen ska kunna bli verklighet måste vi göra en ordentlig utredning och det skulle kosta för mycket. 

Marianne Nygren tycker att det är ett tråkigt besked och hon köper inte riktigt motiveringen.
–  Det är klart att det tar tid och kostar pengar i början, men sedan är det ju klart. Man behöver inte göra läxan flera gånger. Hemtjänsten är en av anledningarna till att vårt utskott går back så pass mycket. Min erfarenhet från när jag jobbade i Gävle är dessutom att det i längden kan ge bättre kvalitet och kosta mindre pengar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!