Kommunen betalar ännu för riven fastighet

Älvkarleby kommun kan ha fortsatt betala försäkringspremier för en riven fastighet.

Ledamot Walter Löfman från Sverigedemokraterna har skrivit motionen.

Ledamot Walter Löfman från Sverigedemokraterna har skrivit motionen.

Foto: Hanna Brolund

Älvkarleby kommun2019-11-29 13:00

Det är för rivna Älvkarleö skola som kommunen kan ha fortsatt betala försäkringspremier. Detta enligt en motion från Sverigedemokraterna, undertecknad ledamot Walter Löfman. Sverigedemokraterna menar även att kommunen har övervärderat Älvkarlerö skola.
– Skolan är dessutom inte det enda fallet, det finns många fler exempel på övervärderade fastigheter som kommunen inte längre äger eller som inte längre existerar, säger Walter Löfman.

Hösten 2015 bestämdes det att Älvkarleö skola skulle ut till försäljning eftersom renoveringskostanderna för skolan var för höga. Fastigheten hade vid detta tillfälle ett bokfört värde på 535 000 kronor, enligt en artikel i Arbetarbladet. Under pågående renovering upptäcktes dock omfattande vattenskador och man tog beslutet att i stället riva fastigheten. Detta verkställdes under år 2016.

Innan Älvkarlerö skola revs var fastigheten värderad till drygt 18,3 miljoner kronor. Nu, år 2019, kvarstår värderingen på 18,3 miljoner, detta trots att byggnaden inte längre finns kvar på tomten. Kommunen betalar fortfarande en försäkringspremie på 4 774 kronor per år.

Sverigedemokraterna vill nu att en extern revisor ska granska ärendet samt granska om övervärderingen har använts som säkerhet för lån och krediter. Under onsdagens kommunfullmäktige beslutades det att frågan ska lämnas vidare för beredning.
–Jag tror att det kom som en chock för många i kommunfullmäktige, säger Walter Löfman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!