– Efter beskedet att Hållnäs skola riskerade nedläggning så hölls ett stormöte i bygdegården i Edvalla i april förra året där ett hundratal personer deltog. Det var startskottet till det här projektet, berättar Linda Wickström, en av två projektledare för Framtid Hållnäs.
På stormötet diskuterades skolans framtid och vad som krävdes för att den skulle kunna överleva långsiktigt. Skolan har ett vikande elevunderlag och i dagsläget går ett knappt ett trettiotal elever på skolan från förskoleklass till årskurs sex.
Förutom skolfrågan togs även många andra frågor upp som är viktiga för att en landsbygd ska överleva och utvecklas.
Mötet lade grogrunden till det som i dag blivit det treåriga EU-projektet Framtid Hållnäs som ska ta reda på vad som krävs, både kortsiktigt och långsiktigt, för att Hållnäshalvön med omnejd ska överleva och utvecklas som bygd och locka flera människor att bosätta sig där.
– Att flera bosätter sig här är en förutsättning för att Hållnäshalvön med omnejd ska kunna utvecklas. Men ett annat viktigt syfte med projektet är också att vi vill öka intresset och locka flera personer att besöka allt spännande som finns här, säger Åsa Norling
Projektet kommer att ledas av Linda Wickström och Åsa Norling medan arbetet med olika frågor kommer att ske i olika grupper av medborgare samt tillsammans med Tierps kommun.
– Vi är mitt uppe i planeringen av projektet. En av de första saker vi kommer att göra är att ta fram en lokalekonomisk analys av samhället och ekonomin. Där kommer vi bland annat att titta på hur mycket som konsumeras lokalt respektive på andra håll liksom hur samhällsservicen i övrigt ser ut, förklarar Åsa Norling.
Hon förklarar att ett viktigt mål är att den lokala ekonomin ska bli starkare och självförsörjningsgraden på halvön öka.
– Vår analys är att motsatsen till utveckling inte är att allt fortsätter som vanligt. Motsatsen till utveckling på Hållnäshalvön med omnejd är snarare avveckling, säger Åsa Norling.
Under projekttiden kommer man bland annat att arbeta för ett seniorboende i Edvalla, en bättre infrastruktur, bredbandsutbyggnad, mera kommunal service och marknadsföring för både inflyttning och nya företag.
– Om man brinner för någon särskild fråga här på halvön så finns det nu bra möjligheter att jobba med den då både jag Åsa finns till hands och kan hjälp till och finnas med som stöd på olika sätt, säger Linda Wicktröm.