På byggnadens tak finns också Sveriges största takplacerade solcellsanläggning som kommer göra byggnaden självförsörjande på energi.

En av invigningstalarna­ var landshövding Göran ­Enander.

– Det här en stor dag för vårt län och för hela Sverige. Vi behöver arbeten åt unga och nyanlända och här är Apotea ett föredöme både vad det gäller att ta socialt och miljömässigt ansvar, sade Göran Enander bland annat.

Artikelbild

| Marie Wilen´, kommunalråd Heby, Göran Enander, landshövding, Anders Wall, ägare av företagsparken och Pär Svärdson, vd Apotea.

Det ekade i den gigantiska salen då de fyra talarna höll sina invigningstal på en scen som placerats centralt i ena änden av lokalen. Enligt Henrik Lindley, vd för Morgongåva företagspark som hyr ut byggnaden till Apotea, får hela 630 långtradare plats i den 38 000 kvadratmeter stora byggnaden om man skulle parkera fordonen här inne.

– Då kan man tänka sig hur många Alvedonpaket eller andra varor som kommer få plats här, säger Henrik Lindley.

En annan av de fyra invigningstalarna var företagsparkens ägare Anders Wall som har investerat närmare en kvarts miljard kronor i byggnaden.

– Jag minns första gången jag träffade Pär Svärdson. Pär arbetade i ett 25 kvadratmeter litet kontor där det inte fanns några möbler. Vi satt båda på bokkartonger och pratade. Det har varit fantastiskt roligt att se Pärs resa. Han är en entreprenör som inte slår sig till ro för att det går bra, och han är för Morgongåva vad Ingvar Kamprad var för Älmhult, säger Anders Wall, bland annat.

Artikelbild

Det var bara fyra år sedan som Apoteas första lokal invigdes i företagsparken. Den lokalen kommer nu Bonnier­ägda Adlibris att ta över.

– Vi körde runt med bil i den första lokalen och tänkte wow vad stort det är, här kan vi vara för alltid. Men vi växte ur den och utan den här nya lokalen hade vi inte kunnat fortsätta växa, sa Pär Svärdson som tackade länsstyrelsen, Heby kommun, Anders Wall alla underentreprenörer, medarbetare och andra som varit inblandade i bygget.

På den stora golvytan kommer paketeringen av varor från nätföretagen Apotea, Delitea, Babyland, Widforss.se och Happy Yachting att ske. En trappa upp i samma hus kommer recepthanteringen att skötas.

Övriga talare vid invigningen var Marie Wilén, kommunalråd i Heby kommun, som också hon tackade alla inblandade och beskrev hur Heby börjat blomstra de senaste åren.

Efter mingel, tal och bandklippning bjöds alla gäster på lunch och guidning, men själva inflyttningen ska ske först i april då alla varor och personalen flyttar hit från de nuvarande lokalerna i företagsparken.

Dessförinnan hinner även ett öppet hus att arrangeras dit alla Morgongåvas invånare är inbjudna för att få en möjlighet att se logistikcentret inifrån.