För att ta reda på detta har tidningen konsulterat Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

I och med att vi har tillgång till bra kyl och frysmöjligheter - går det fortfarande att säga att rötmånaden finns?

– Vi har absolut bättre förutsättningar för att förvara mat, men vi måste fortfarande ta fram maten när vi äter och så ska vi ju frakta maten från butiken till hemmet. Förr var man rädd att bli så sjuk att man dog och så är det ju inte riktigt längre. Men matens hållbarhet påverkas absolut. Därför är det viktigt att korta ner tiden som kylvaror befinner sig utanför kylskåpet och att packa smart när man handlar. Det kan handla om att ha med sig en kylväska eller att packa kyl- och frysvaror tillsammans för att hålla temperaturen nere.

Kan rötmånaden inträffa tidigare om det är varmt?

– Det vi kallar för rötmånad har sitt ursprung i bondepraktikan och infaller mot slutet av juli och ungefär en månad framåt. Men tekniskt sett kan en rötmånad inträffa närsomhelst. Det handlar om en fuktig värme. Vi har ju inte haft så fuktig luft än, men värmen i sig gör att mycket mat håller kortare tid. När mat befinner sig i temperaturer över 20 grader går bakterietillväxten förvånansvärt snabbt.

Hur märker man om tillagad mat är dålig?

– Förutom att konsultera lukt- och smaksinne kan man se att maten vätskar eller skiktar sig. Ät inte mat som möglar eller på annat sätt ser oaptitlig ut.

Hur skiljer sig hållbarheten mellan råvaror och tillagad mat?

– När maten tillagas tar man död på de förstörelsebakterier som finns på köttets yta och är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Det är främst de bakterierna som man kan bli sjuk av. Sen kan maten såklart härskna ändå.

Finns det något man ska passa sig för om man äter på restaurang under sommaren?

– Den mat som ska ätas kall ska vara kall, och varm mat ska vara rykande varm och inte ljummen. Ät inte hamburgare som är rosa inuti om du inte helt säker på hur färsen har framställts och hanterats.

De råd som vi ofta får, exempelvis att tvätta händerna efter att ha hanterat rått kött eller att inte låta mat stå framme länge, känns som självklarheter. Har folk i överlag dålig koll på detta?

– Jag tror att de flesta vet om och har koll på de här sakerna. Men det kan vara så att man ändå glömmer bort det eller att man blir avbruten i matlagningen. Sen får man inte glömma att vi faktiskt förändrar vårt beteende och våra rutiner under sommarmånaderna. Vi kanske inte är hemma i vårt eget kök, eller så kanske vi inte har tillgång till tvål och vatten om vi exempelvis lagar mat utomhus. Det är helt enkelt sämre förutsättningar.