Ljusnande framtid väntar Uppsalas studenter

När Uppsalas studenter i dag springer ut ur skolan är det en ljus framtid som möter dem – åtminstone när det gäller jobb. "De har väldigt bra tajming", säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Dagens studenter har ljusa tider framför sig. Det råder brist på personal i många sektorer, däribland inom vården och hantverksbranschen.

Dagens studenter har ljusa tider framför sig. Det råder brist på personal i många sektorer, däribland inom vården och hantverksbranschen.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Arbetsmarknad2019-06-05 07:00

Om en vecka kommer Arbetsförmedlingens nästa prognos om läget på arbetsmarknaden, lokalt och nationellt. Den kommer ett skissa ett fortsatt ljust läge, säger Johan Eklöf, analytiker.

– Under en längre period har vi haft en god arbetsmarknad och vi ser inga stora försämringar även om graden sysselsatta inte kommer att öka lika snabbt. Men det är inget alarmerande, säger Johan Eklöf, analytiker.

Uppsala har varit den region som haft allra starkast arbetsmarknad under flera år, poängterar Johan Eklöf. Höstens prognos för Uppsala län pekade på fortsatt framtidsoptimism och hög efterfrågan på arbetskraft i länet.

Förstås är det här glädjande nyheter för de många unga som i dag tar studenten här.

– Man kan verkligen tala om väldigt bra tajming. Vårt mantra är att man ska gå klart gymnasiet. Det är vad som krävs för att lyckas på arbetsmarknaden. Just det har ju de som tar studenten gjort, säger Johan Eklöf.

Allra lättast att få jobb direkt efter gymnasiet har de som gått en yrkesutbildning. Det råder stor brist på exempelvis vård- och omsorgspersonal med gymnasiekompetens, och på snickare, elektriker, fordonstekniker och andra hantverkare.

Men även för dem som gått en teoretisk utbildning och vill börja plugga är läget gynnsamt. Vill man jobba ett tag innan studierna är möjligheterna att hitta jobb goda, och när studierna sedan är avklarade finns en rad kompetenser som är hett eftertraktade, berättar Johan Eklöf.

– Tidigare i år listade vi en rad yrken som kommer att vara bristyrken under många år framöver, som ingenjör, lärare, förskollärare, och vård- och omsorgsyrken.

Av de som går ut gymnasiet i Uppsala kommun börjar drygt en fjärdedel – 26,4 procent – plugga direkt på högskola eller universitet, enligt de senaste siffrorna från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Det är betydligt högre än rikssnittet som är 12,9 procent. Vid 24 års ålder har 60,6 procent av de som bodde i Uppsala som 18-åringar gått vidare till högre studier, att jämföra med 43,9 procent i hela landet.

Susanne Borg, som är studie- och yrkesvägledare på Celsius gymnasieskola i Uppsala, upplever att många elever idag är väldigt målinriktade och att studiemotivationen ökat de senaste åren

– Jag har fler elever idag än för tio år sedan som vet redan när de börjar på gymnasiet att de vill plugga vidare. De har mål och pluggar hårt för att komma in på rätt utbildning. Sedan vet jag inte om det gäller ungdomar generellt eller om vår skola fått en ny typ av elever, säger hon.

Är det många elever som har våndor inför framtiden?

– Inte värre än vanligt skulle jag säga. Jag tycker nog att de flesta känns positiva. Men är det något jag hör så är det att de tycker det är jobbigt att det krävs så höga betyg för att komma in på vissa utbildningar. Även om man lyckas bra på gymnasiet och får B i snitt kommer man kanske inte in.

Nästan alla elever Susanne Borg möter vill plugga vidare. Kanske inte direkt i höst, men framöver. En stor del av skolans elever går elitidrottsutbildning i kombination med vanliga gymnasiestudier. Även bland dem vill de allra flesta skaffa sig en utbildning parallellt med satsningen på sin idrott.

– De flesta pratar om en plan A och en plan B, där plan A är att lyckas i sin idrott men att ha ett yrke att falla tillbaka på när karriären är slut.

Allra först väntar dock en sommar, och kanske ett sommarjobb. Den som valt att satsa allt på studierna och inte lagt tid och energi på att hitta jobb över sommaren ska inte ge upp. Än kan det lösa sig, säger Johan Eklöf på Arbetsförmedlingen, som analyserat just sommarjobbsläget lite extra.

– Även om arbetsgivarna nu lagt sina scheman så kommer det att hända grejer och uppstå luckor. Men man kan inte leta efter annonser då, utan det gäller att vara aktiv, fråga runt och använda sina egna kontakter.

Här finns jobben

På topplistan över var det om fem år är minst konkurrens om jobben finns flera vårdyrken som barnmorskor, psykologer, läkare, tandläkare och sjuksköterskor samt undersköterskor. Även civilingenjörer, tekniker och IT-specialister har en fortsatt god arbetsmarknad. Det ser också ljust ut för yrken inom bygg och anläggning.

Några av jobben som det blir störst konkurrens om är banktjänsteman, fastighetsmäklare, fotograf, journalist, grafiska formgivare, kassapersonal, vaktmästare, butikssäljare av dagligvaror och fackhandel.

Källa: Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!