Jumbojeten försvinner – flygplanshotellet i konkurs

Jumbo stay på Arlanda har gått i konkurs. Ett tufft ekonomiskt läge gör att verksamheten inte går ihop längre. Nu kan planet komma att slaktas och säljas i små bitar.
– Tråkigt att ett hotell som kanske är det enda i sitt slag i världen försvinner, säger konkursförvaltaren Daniel Svensson. 

Alla som kommer med bil eller buss på väg till Arlanda kan än så länge se flyghotellet. Nu har hotellet gått i konkurs.

Alla som kommer med bil eller buss på väg till Arlanda kan än så länge se flyghotellet. Nu har hotellet gått i konkurs.

Foto: Kjell Sjöberg

Arlanda2025-03-21 20:00

Nyheten i korthet

  • Jumbo Stay, det unika flygplanshotellet på Arlanda, har gått i konkurs på grund av tuffa ekonomiska förhållanden och ökad konkurrens.
  • Hotellet, som var inrymt i en Boeing 747-200, stängde på fredagen, vilket innebär att 800 bokningar nu fryser inne.
  • Om ingen köpare hittas kan planet komma att säljas i delar, vilket konkursförvaltaren beskriver som "tråkigt" för ett så unikt hotell.

Konkursen som var ett faktum för en tid sedan innebär att den stora och mäktiga jumbojeten – av modellen Boeing 747-200 –  som många resenärer mött när de kommit till Arlanda nu försvinner. På fredagen var sista dagen som hotellet höll öppet. Åtta gäster bodde här sista natten.

– Nu packar vi ihop och stänger hotellet, säger Ameer Junejo som varit hotellmanager.

Fredagens stängning innebar också att 800 bokningar, många nu i sommar, fryser inne.

undefined
Det är Oscar Diös som ägt och drivit Jumbo stay på Arlanda. Han anger konkurrensläget med allt flera hotellaktörer som huvudskälet till konkursen.

– Det känns givetvis tråkigt att alla som planerat att bo hos oss under sommarsemestern inte kan göra det, säger entreprenören Oscar Diös som ägt och drivit Jumbo stay.

Hotell- och vandrarhemsverksamheten vid Arlanda flygplats, cirka en kilometer bort från flygplatsterminalerna, startades redan 2009.

Till UNT säger Oscar Diös att de ekonomiska förutsättningarna för verksamheten förändrats sedan starten, något som nu kulminerat med konkursen.

– När vi startade upp ute på Arlanda så fanns det 300 hotellrum. Nu 17 år senare finns det 1 800 hotellrum. Det gör att det är en annan konkurrenssituation nu. Lägg sedan till att flera av de nya hotell som byggts vid Arlanda ligger i direkt anslutning till terminalerna, något som tilltalar många kunder, säger Oscar Diös.

undefined
En symbolisk bild på Jumbo stay och i bakgrunden en hotellkonkurrent. Det är framförallt konkurrensen från andra hotell som gjort att Jumbo stay nu lagt ned.

En titt på företagets bokslut visar också på en tydlig nedgång i omsättningen från 2019 då omsättningen låg på cirka 8 miljoner kronor till 2023 då omsättningen halverats. 

En annan faktor som påverkat är det avtal om reklamförsäljning som Jumbo stay och det statliga företaget Swedavia, som äger marken där jumbojeten står, har haft.

– Fram till för fem år sedan hade vi möjlighet att sälja reklamutrymme på platsen där jumbojeten står. Sedan försvann den möjligheten, vilket innebar att vi förlorade intäkter. Swedavia tog själva över reklamförsäljningen, förklarar Oscar Diös.

Det är advokaten Daniel Svensson som är konkursförvaltare. Han har sedan konkursen var ett faktum jobbat med att hitta en köpare till verksamheten.

undefined
Jumbo stay och placeringen vid den stora vägen. Tidigare har hotellet haft möjlighet att sälja reklamplatser på området där flygplanet står. Den möjligheten togs dock bort av markägaren för fem år sedan.

Till en början såg det bra ut med en tänkbar ny köpare.

– För några veckor sedan fick vi besked av Swedavia att det inte längre var aktuellt att arrendera ut marken till någon verksamhet i framtiden, berättar Daniel Svensson.

Detta innebar att han fick tänka om när det gäller flygplanet.

– Verksamheten går inte att överlåta. Däremot tittar vi på möjligheten att någon köper flygplanet och flyttar det från Arlanda.

Hittar ni någon köpare till planet?

– Det finns intressenter. Men det finns utmaningar vid ett köp. Planet ska ju lämna Arlanda och att lösa det är en utmaning.

Men kan det inte bara flyga i väg då?

– Det funkar inte riktigt så. Planet saknar motorer och all annan teknik och därmed alla förutsättningar för flygning. Det innebär att det måste fraktas därifrån med lastbil, vilket är en stor utmaning.

Om han inte hittar någon köpare kan planet komma att slaktas och säljas i lösvikt.

– Då planet är av aluminium kommer vi att utgå från kilopriset för aluminium om vi säljer det i delar.

Daniel Svensson konstaterar att det inte tillhör vanligheterna att en jumbojet ingår i ett konkursbo.

– Det känns lite ledsamt att ett så här unikt hotell som fått mycket uppmärksamhet runt om i hela världen nu går i graven.

undefined
Det har kommit många nya hotell till Arlanda.
undefined
Så här såg det ut när den Boeing 747-200, som skulle bli Jumbo stay, anlände till sin permanenta plats vid Arlanda år 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!