Sedan covid-19 kom i mitten av mars har många människor förlorat jobbet. Främst på hotell och restauranger.
– Vår prognos är att arbetslösheten kommer att öka fram till början av 2021. Men allt beror på hur corona utvecklas, säger Jimmy Algotsson, verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingen i Uppsala.
Även om coronapandemin skulle lätta nu kommer vi alltså att se effekterna länge.
– De som står långt från arbetsmarknaden står nu ännu längre från den. Fler kommer också ha svårare att komma tillbaka. Sådant förstärks vid varje konjunkturdipp. Ofta är det enklare jobb som försvinner vid en ekonomisk kris.
Enligt Jimmy Algotsson påskyndas strukturomvandlingar vid varje kris. En som går snabbare just nu är digitaliseringen.
Egentligen har arbetslösheten ökat sedan i mitten på förra året när konjunkturen började avta, men det finns ändå ljusglimtar i den i övrigt dystra bilden.
– Vi har sett en viss inbromsning i försämringen av arbetsmarknaden.
Antalet nya arbetslösa minskade något i juli, även om arbetslösheten som helhet fortsätter att öka och nivåerna ligger betydligt högre än för ett år sedan.
I juli fick också fler ett jobb, vilket är ovanligt då antalet rekryteringar brukar vara lägre under sommaren.
– Det kan bero på att företag återanställer personer som de sa upp i våras. Eller på rekryteringar som skjutits fram eller tidigarelagts.
Så var finns då jobben? Av ungefär 1000 lediga jobb är en fjärdedel vårdjobb. Av dem är i sin tur två tredjedelar sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Undersköterskor och vårdbiträden som i vanliga fall är en stor grupp finns få jobb som just nu.
– Det har varit lägre rekrytering av dem, man vill inte ha in för stort flöde av nya personer i verksamheterna denna vår.
De jobb som syns hos arbetsförmedlingen just nu kräver i hög grad universitetsutbildning.
– För många är en utbildning enda sättet att stanna kvar på arbetsmarknaden eller att komma in igen.
Gymnasieutbildning är ofta en tröskelnivå.
– Det är en viktig vattendelare ser vi när vi pratar med dem som anställer. Så det är en rekommendation att fullfölja en gymnasieutbildning om man kan.
Och för den som funderat på att omskola sig helt är valet ganska givet utifrån dagens utbud.
– Om du studerar inom hälso- och sjukvård har du en god chans till jobb både nu och långsiktigt, säger Jimmy Algotsson på Arbetsförmedlingen i Uppsala.