Att glömma hunden är det mänskligt?

Maria Larsdotter

Maria Larsdotter

Foto: Staffan Claesson

Krönika2019-10-13 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har hund. Jag jobbar heltid. Därför går hunden på dagis. I höstas bytte jag till ett hunddagis i Knivsta eftersom det ligger inom rimligt avstånd från min bilpendlarväg. Vanans makt är stor och jag har bävat inför den dag då jag ska glömma lämna lilla hunden sovandes i bilen på redaktionsparkeringen. I dag var den dagen. Nej jag åkte inte ända till jobbet, jag kom på det när jag passerade skylten: Uppsala kommun. "Hmm, det var väldigt många år sedan Knivsta tillhörde Uppsala kommun" hann jag lite förvirrat tänka innan jag kom på att jag susat förbi Knivstaavfarten. Vet ni när nästa möjlighet att vända söderut på E4 infinner sig? Nu vet jag det, i Gnistarondellen.

Maria Larsdotter är familjeredaktör och förvirrad ibland.

Tips att göra i dag:

Krumelurkonst. Tuschteckningar, och en skulptur, konstnären Gijs Weijer undersöker var gränsen går mellan det medvetna och det omedvetna. Å-huset kl 12–16.  

Papper och pappersfrossa. Tomas Robefelt och Linda Allard Forsman. Österbybruks herrgårdsområde kl 11– 16. 

Introvisning. Introduktion till en av de aktuella utställningarna på Uppsala konstmuseum kl 13– 13:30.

Dagens rätt:

Kikärtor med dill, citron och vitlök

4 dl kokta kikärtor,  2 msk raps- och/eller olivolja, 3 msk citronsaft, 1/2 tsk salt, 1 msk finhackad dill, färsk eller fryst, 1 vitlöksklyfta. Skala och finhacka vitlöken. Blanda väl med olja, citronsaft, dill och salt i en burk med tillhörande lock. Rör samman marinaden och tillsätt kikärtorna, vänd runt dem. Låt dem dra i kylskåp. Från veganrecept.se.