Krönika Mitt “varför” har jag tänkt på länge. Under en lång tid trodde jag att det som drev mig var att tysta alla som sagt att jag aldrig skulle lyckas. Att motbevisa de som tvivlat. Ju äldre jag blivit har jag dock insett att bevisa motsatsen inte är det endasom driver mig. Det tror jag inte det ger långsiktig framgång för någon.

Ska vi lyckas åstadkomma det vi drömmer om tror jag det handlar om viljan att skapa något större än sig själv. Det är iallafall mitt varför.

Steve Jobs, Oprah Winfrey eller varför inte Uppsalas egen Niklas Zennström hade alla en sak gemensamt – de ville göra skillnad. Det är en positiv drivkraft som ligger bakom, inte ett hämndbegär eller negativitet.

Artikelbild

Det intressanta är att det visar sig att Uppsalas ungdomar drivs av precis samma sak.

Handelskammaren i Uppsala län har precis släppt en rapport om hur ungdomar ser på att bygga sin framtid där de bor. Studien visar på två viktiga faktorer för att stanna kvar i en stad: att ha ett stimulerande arbete där man kan göra skillnad och ett rikt socialt liv. Tyvärr drar i dagsläget majoriteten av alla ungdomar härifrån just på grund av att de inte tror dessa möjligheter finns i Uppsala.

Detta irriterar mig då jag vet att det visst går. I Uppsala om någonstans finns stora möjligheter att göra skillnad.

Bilden från Ågatan över Fyristorg är ett exempel på det.

Enligt Jennie Claesson, som tagit fram Handelskammarens rapport, skulle Ågatan vid “Raggartorget” kunna bli en av Uppsalas vackraste platser. Jag är beredd att hålla med. Jag hade faktiskt inte tänkt på hur dumt det är att den ockuperas av ett gäng trötta cyklar förrän hon påpekade det, men hon har helt rätt.

Skulle någon skapa en projektgrupp där Uppsalas politiker, näringsliv och ungdomar skulle samarbeta - så skulle vi kunna förvandla detta till Uppsalas nya mötesplats.

Malmö har sitt “Lilla torg” - detta skulle kunna bli vår plats som sammankopplar staden vid vattnet med utsikt över domkyrkan och alla andra landsmärken vi är så stolta över.

Det är ett konkret exempel av många där någon kan göra skillnad och öka stadens omsättning, samtidigt som vi skapar stadsmiljön med pulsen alla efterfrågar och lämnar oss för.

Ta vara på potentialen - eller hamna efter

Det som skrämmer mig med Handelskammarens studie är att landets fjärde största stad, känd för sin utbildning i ett av världens mest respekterade universitet, inte lyckas sälja in staden som en plats att bygga sin framtid på. Trots att potentialen är enorm. Vi måste ta detta på allvar och fundera noga kring varfördetta ligger i vårt intresse att låta ungdomarna påverka hur framtiden här ska se ut.

2020-talets mest framgångsrika och mest innovativa företag kommer startas av människor födda på 90-talet. De miljarder som dessa företag kommer generera, landar inte i Uppsala om vi inte gör något åt saken. Det är miljarder i välbehövda skatteintäkter som Uppsala förlorar.

Uppsala har goda förutsättningar för att bli Sveriges främsta entreprenörsstad och ta tillvara på de ungdomar som uppenbarligen drivs av att göra skillnad. Det visar Ung Företagsamhet i Uppsala Län, vars siffror på flest antal startade UF-företag bara ökar och ökar – mest i landet.

I Uppsala om någonstans finns det sällsynt stora möjligheter att göra skillnad. Vi behöver bara bli bättre på att kommunicera möjligheterna till entreprenörsanda utåt och låta de unga bidra till framtiden.

Varför?

För att om vi kan, så kan alla.