– Om vi hade möjlighet skulle vi säkert kunna ha 40 till 45 fulla kalashelger per år, säger Linn Henningson som är ordförande för Uppsala 4H, som arrangerar barnkalas på två 4H-gårdar i kommunen på helgerna.

De tonåringar som är aktiva på gården får vara ledare och familjerna som bokat ett kalas får själva ta med sig fika.

– Det har blivit mycket mer populärt att boka in kalas på någon annan plats än hemma de senaste åren. Många vill ”köpa sig fria”, säger Linn Henningson som har identifierat två olika sorters kalasföräldrar.

– Dels de som kommer när det börjar, har köpt ballerinakakor och kanelgifflar och helst inte stannar ens under kalaset. Den andra gruppen är de som tar med sig massor av hembakt och vill vara med och leda aktiviteterna. Det finns säkert bra anledningar till båda sorterna.

– När man börjar i en ny klass med 26 barn och alla inte känner varandra, då är det trevligt att kunna bjuda alla och göra något gemensamt utanför skolan, säger Cecilia Ahlinder, mamma till sexåriga Gabriella som nyligen hade ett stort kalas på Årsta 4H-gård.

4H-gårdarna lockar främst kalasande barn i åldrarna fem till sju år. Det händer även att det kommer åtta- nioåringar.

– Men sen börjar de ebba ut. Då börjar de ha minidisco och pyjamasparty och sånt som är lite lugnare, hemma, säger Linn Henningson.

I Uppsala finns en stor mängd kalas att välja på, till såväl höga som ganska låga priser, vilket är bra för dem med stram budget som kanske hellre bakar tårtan själv. För faktum är att barnkalas kostar. Och det billigaste kalaset arrangeras alltjämt hemma.