"Man blir så glad av ljuset och färgerna"

Tidigare har många växter stått och blommat för sig själva i Botaniska trädgårdens kallväxthus. Nu visas de upp i utställningen Otålig vår.

Tussilago är en av de mer vanliga blommorna i utställningen.

Tussilago är en av de mer vanliga blommorna i utställningen.

Foto: Johan Heimer

Bildextra2019-03-31 17:56

– Det här är en av mina favoriter. Det är en snödroppe som jag köpte i Danmark. De inre kronbladen är mycket större än de brukar så att blomman blir som en liten kjol. Den är helt galet fin, säger Annika Vinnersten, trädgårdsintendent vid Botaniska trädgården när hon visar runt bland blommorna.

Om de får den att föröka sig hoppas hon att det ska gå att sätta ut den i trädgården, kommande år.

– Nu är den lite för värdefull för det.

I utställningen finns både lökar och orkidéer. Tanken är att årets utställning ska bli startskottet för något nytt i Botan.

– Uppsala är en bra plats för att odla lökar. Men det var längesen som vi gjorde det systematiskt och har tappt den kunskapen litegrann. Nu ska vi försöka återuppta traditionen och sätta ut fler lökar i trädgården.

I utställningen finns inspiration med både vanliga och ovanliga lökväxter och andra vårblommor. I en hörna kan man även se tussilago.

– Ofta ligger det snö kvar här ute i mars. Därför ville vi att man skulle få lite vårkänsla här inne i stället. Men nu kan man gå på promenad i stället om man vill se tussilago.

Dessutom kan besökarna i samband med utställningen se många av orangeriets ordinarie växter när de blommar. Just nu står mandelträd, aprikos och persika i blom. Även fruktträden inne i orangeriet är ovanligt tidiga i år. Den tillfälliga vårskjutsen i februari fick träden att sätta fart, och flera av dem satte i gång att blomma redan då.

– Nu kommer massor av folk som också får se orangeriväxterna blomma. Annars brukar många missa blomningen eftersom de flesta medelhavsväxterna blommar medan träden fortfarande står inne, säger Annika Vinnersten.

Förutom Botaniska trädgårdens eget utbud av blommor och träd kan man dessutom se utställningar av några inbjudna gästutställare. Här finns till exempel blomsterkonstnären Marie Falestams lekfulla kreationer där de blommande lökarna formats till fåglar.

Bland besökarna denna dag finns Anna Engberg som tagit med sig kompisen Karin Tångeberg.

– Jag var här med jobbet tidigare i veckan och var tvungen att komma tillbaka med en kompis. Det är otrolig inspiration. Man bara går omkring och njuter, säger Anna Engberg.

– Det är så fantastiskt. Man blir så glad när ljuset kommer in genom fönstren och man ser alla färger och former, säger Karin Tångeberg.

Sveriges äldsta botaniska trädgård

Botaniska trädgården är en del av Uppsalas linneanska arv som drivs av Uppsala universitet och Uppsala kommun. Tillsammans med Linnéträdgården är Botaniska trädgården Sveriges äldsta botaniska trädgård, grundad 1655.

Under 2019 är Botaniska trädgårdens tema sprirande lökar och knölar. Det är en del i arbetet med att komplettera och utveckla växtsamlingarna.

I fjol planterades 75 000 snödroppar, krokusar, blåstjärnor, klockliljor, tulpaner och narcisser, vilka kommer att pryda rabatter och gräsmattor under året. Dessutom hålls ett antal föredrag och specialvisningar med löktema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om