Vilket är det vanligaste felet som hobbyfotografer gör?
- Att man inte varierar sina bilder. Tillslut har man ett helt fotoalbum med likadana bilder. De bästa bildernas tas ofta när personerna framför kameran inte är medvetna om att de blir fotade. Då blir det mer liv i bilderna.

Vilken roll spelar kamerans presentanda när man ska ta en bra bild?
- Om bilden blir bra eller inte beror till 90 % på fotografen. Men det är klart att en bra kamera kan göra skillnad. För att kunna göra snygga förstoringar av sina bilder bör digitalkameran ha minst 5 miljoner pixlar.

Kan alla bli bra fotografer?
- Visst bör man ha en viss bildkänsla, men övning ger definitivt färdighet.

Vad ska man mer tänka på som hobbyfotograf?
- Att inte enbart spara bilderna på datorn eller CD-skiva. Dels vet vi inte om framtida teknik kommer att kunna visa bilderna och dels finns alltid risken att datorn går sönder. Därför ska man alltid printa sina bilder. Om man förvarar bilderna torrt och mörkt ska de hålla i minst 25 år.

Håkan Rodén fem bästa fototips

1. UNDVIK STARKA KONTRASTER. Ta helst bilden när det är molnigt eller skuggigt. Då slipper man starka kontraster.
2. ANVÄND BLIXT. Om man trots allt måste ta bilden i starkt solsken så ska man se till att solen kommer från sidan. Och var inte rädd för att använda blixt, även på dagtid.
3. GÅ NÄRA. Det är bättre att fota personer i halvfigur på nära avstånd, än att försöka få med hela personen i helfigur.
4. TA MYCKET BILDER. I dag kostar det ju ingenting att ta en extra bild. Och ofta behövs det några bilder innan en blir riktigt bra.
5. SÖK NYA VINKLAR. Försök att variera bilderna. Gå runt motivet och ta från olika vinklar.