Blir 2020 Äret dÄ Löfven kastar in handduken?

En ny statsministeromröstning talar för att han sitter kvar.

Framtidspartiet? Höstens opinionsmÀtningar pressar Socialdemokraterna.

Framtidspartiet? Höstens opinionsmÀtningar pressar Socialdemokraterna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledarkrönika2019-12-29 06:58
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kommer Stefan Löfven sitta kvar mandatperioden ut? HÄller Januariavtalet? Socialdemokraterna letar efter nya svar nÀr det nya decenniet knackar pÄ.

För fem Ă„r sedan slöts Decemberöverenskommelsen, för ett Ă„r sedan fick vi Januariavtalet. LĂ€nge har Stefan Löfven och socialdemokratin ansetts ha dragit vinstlotten. Löfven lyckades, med Januariavtalet, bryta upp blockpolitiken och splittra allianspartierna. Men regeringsmakten kostar. Höstens opinionsmĂ€tningar stressar förstĂ„s. SĂ€rskilt dĂ„ Kristdemokraternas och Moderaternas partiledare har lunchat respektive tagit en kaffe med Jimmie Åkesson, och Sverigedemokraternas framtida stöd lĂ€r gĂ„ till en M-ledd regering.

Det som talar för att Löfven kommer att sitta kvar under mandatperioden Ă€r att en avgĂ„ng skulle krĂ€va en ny statsministeromröstning. Om regeringsbildningsprocessen var komplicerad för ett Ă„r sedan, ser det inte mindre komplicerat ut nu. Liberalerna leds nu av Nyamko Sabuni som aldrig har varit en varm anhĂ€ngare av Januariavtalet som konstellation. Även VĂ€nsterpartiet skulle troligtvis krĂ€va att fĂ„ ut mer av att slĂ€ppa fram en regering som dagens.

Den grundlĂ€ggande svĂ„righeten för  Socialdemokraterna Ă€r att partiet för en politik i regeringsstĂ€llning, men vill annat som parti. Att kritisera marknadsliberala reformer samtidigt som man genomför dem gĂ„r inte riktigt hem hos vĂ€ljarna. Januariöverenskommelsen Ă€r helt enkelt "svĂ„rsĂ„ld", som Karl-Petter Thorwaldsson konstaterade. Och dĂ„ har man inte ens kommit fram till exempelvis punkten om marknadshyror i avtalet.

Dessutom har det politiska landskapet skiftat. För tio Är sedan hette S-ledaren Mona Sahlin. Numera Àr identitetspolitiken ute, bland socialdemokrater gnisslas det tÀnder sÄ fort Miljöpartiet kommer pÄ tal och partiföretrÀdare som kritiserar invandringen saknas inte.

Ett exempel Ă€r det uppmĂ€rksammade FacebookinlĂ€gg som Ardalan Shekarabi, numera socialförsĂ€kringsminister, skrev tidigare i höstas. Han skrev att för att klara integrationen â€kan vi inte ha en stor invandring under överskĂ„dlig tid”. Den ”extrema segregationen” Ă€r ett hot, skrev Shekarabi ocksĂ„, och han betonade vikten av en gemensam ”nationell identitet”. 

InlĂ€gget sĂ€ger en del om dagens socialdemokrati, men framför allt kanske nĂ„got om morgondagens socialdemokrati. Det tolkades som startskottet för en kandidatur till posten som partiledare. Ett annat namn som florerar Ă€r finansminister Magdalena Andersson, som har hĂ„llit i partiledartal i Almedalen de Ă„r som Stefan Löfven inte Ă„kt dit. Karl-Petter Thorwaldsson och flera andra namn förekommer ocksĂ„. Gemensamt för personerna som nĂ€mns som tĂ€nkbara framtida partiledare Ă€r att de inte Ă€r nĂ„gra GAL-profiler (Grön, Alternativ, Libertariansk pĂ„ GAL-TAN-skalan). 

Att Sverige Ă€r det enda landet i Norden som inte har haft en kvinnlig statsminister talar för att det skulle kunna bli en kvinna. Dessutom svider det lite extra för Socialdemokraterna att sĂ„ mĂ„nga borgerliga partier nu leds av kvinnor (Annie Lööf, Nyamko Sabuni, Ebba Busch-Thor). Men Ă€r Magdalena Andersson alldeles för förknippad med Januariavtalet och nuvarande partiledning?

I Danmark, dÀr Socialdemokraterna har lyckats Äterta regeringsmakten, har det skett i linje med Shekarabis politiska profil. VÀnster, men för en restriktiv invandringspolitik. Och som bekant brukar ett socialdemokratiskt "inte intresserad av att bli partiledare" till slut visa sig bli ett "ja".