Höstlov - då ökar bostadsinbrotten

Nu inleds höstlovet – samtidigt är det en av årets mest inbrottsintensiva veckor.

Grannsamverkan mot brott, som här i Sunnersta, kan minska risken att råka ut för inbrott markant.

Grannsamverkan mot brott, som här i Sunnersta, kan minska risken att råka ut för inbrott markant.

Foto: Lars Johansson

Bostad2019-10-27 20:02

Under vecka 44 är det höstlov för skolbarnen och många reser bort. Något som inbrottstjuvarna är väl medvetna om. Faktum är att just den veckan inträffar betydligt fler bostadsinbrott än normalt. Försäkringsbolagen Trygg-Hansa och If får under höstlovsveckan in 36 respektive 24 procent fler anmälningar om inbrott från försäkringstagare än under en vanlig vecka. 

Under 2018 minskade antalet bostadsinbrott totalt i landet. Även i Uppsala minskade antalet bostadsinbrott under 2018, jämfört med rekordåret 2017 när 277 inbrott genomfördes. Men under just oktober–november har bostadsinbrotten ökat varje år. Från 27 år 2015 till 57 förra året, enligt Brottförebyggande rådets statistikdatabas. Det är mer än en fördubbling.

Bra lås och installerade larm är sätt att hålla tjuvarna borta. Men att gå med i Grannsamverkan i området tycks vara det bästa receptet.

– Det bästa skyddet mot inbrott är helt klart Grannsamverkan, som i genomsnitt minskar antalet inbrott i ett område med 28 procent. Grannsamverkan är dessutom effektivt även mot annan typ av vardagsbrottslighet, såsom rån, överfall, bil- och cykelstölder. Man ska heller inte underskatta den känsla av trygghet som ett samarbete mellan de boende i ett område medför, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, ett pressmeddelande. 

– Var försiktig med att skylta med att du inte är hemma. Undvik släckta lampor, tomma soptunnor och fulla brevlådor, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!