Det är den tidigare möbeltillverkaren K.J. Pettersson & Söner i Storvreta som nu uppmärksammas för en furupall som tillverkades där under andra halvan av 1970-talet. Par av pallen har de senaste åren sålts för så höga belopp som 300 000–450 000 kronor på den svenska och internationella auktionsmarknaden. Detta i tron att upphovsmannen var den kände möbelformgivaren Axel Einar Hjorth, som hade det prestigefyllda jobbet som chefsarkitekt på Nordiska Kompaniet i Stockholm under åren 1927–1938.
Erik Ingare, intendent på Uppsala Auktionskammare, förklarar bakgrunden:
– På 2010-talet blev det ett ökat intresse för furumöbler, bland annat sportstugemöbler formgivna av Axel Einar Hjorth på 1930-talet. Under den vågen dök pallen upp på marknaden och tillskrevs – felaktigt – Hjorth som upphovsman, säger Erik Ingare.
Furupallen med skålad sits blev snabbt högt värderad. I Sverige och Frankrike ligger auktionsrekordet på 300 000 kronor för ett par. För fem år sedan såldes två pallar för 450 000 kronor, skriver Barnebys Magazine.
På senare år har dock pallens ursprung ifrågasats och Uppsala Auktionskammare har följt utvecklingen.
– I höstas kom det in en privatperson till oss med en sådan pall – och berättade att den ursprungligen var inköpt vid konkursutförsäljningen i Storvreta när Pettersson & Söners verksamhet upphörde, säger Erik Ingare.
Den ledtråden var vad som behövdes för att gå vidare för Uppsala Auktionskammare.
– Då hade vi plötsligt något att gå på och vi lyckades lokalisera en släkting till möbeltillverkaren som kunde intyga att pallen tillverkades på fabriken i Storvreta. Det är roligt att kunnat bidra och fastställa möbelns ursprung, säger Erik Ingare.
Något större succé gjorde inte pallen "Palle", som den kom att heta. Omkring 200 exemplar ska ha tillverkats i Storvretasnickeriet. Pettersson & Söner byggde främst sin verksamhet på bäddsoffor, men när efterfrågan gick ned försökte man bredda produktionen – bland annat med pallen "Palle".
Nyheten om "Palles" verkliga ursprung har väckt stor uppmärksamhet internationellt, berättar Erik Ingare.
Nu är pallen till salu på auktionskammarens kommande kvalitetsauktion – med den nya ursprungsinformationen och i en helt annan prisklass. Utropspriset är 3 000–4 000 kronor.