11 sätt att minska gifterna i hemmet

Minska förekomsten av gifter hemma, och bidra till en rättvisare och hållbarare värld genom att göra genomtänkta val.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-10-17 09:10

1 Köp rättvisa produkter - vem har gjort dem och hur ser deras arbetssituation ut? Kolla efter fairtrademärkning.

2 Giftfria produkter - vad innehåller möblerna? Finns det någon oberoende kontroll? Kolla efter miljömärkning.

3 Återanvända material - marknaden innehåller allt fler produkter som är gjorda av något återanvänt material. Leta efter återvunna produkter.

4 Köp i andrahand - till exempel på Blocket och Tradera. Varje gång en möbel återanvänds sparas resurserna som skulle gått åt till att återvinna eller förbränna den gamla möblen, och tillverka en ny möbel.

5 Leta efter äkta hantverk - när en hantverkare skapar möbler, ibland helt själv från grunden, är processen ofta naturlig och med full koll på alla beståndsdelar. Om du beställer direkt från hantverkaren har du dessutom chansen att få ännu bättre insyn - och kan ställa de frågor du vill.

6 Köp närproducerat - det är inte säkert att Sverige alla gånger har den mest miljövänliga produktionen. Men det finns en poäng i att använda lokala material då producenterna därmed har bättre koll på hela kedjan.

7 Spara energi därhemma - köp snålspolande blandare och toaletter. Köp lågenergilampor och använd miljövänlig el. (TT)

8 Har du barn? Leksaker är en stor källa till gifter i hemmet, inte minst på grund av all plast. Leksaker som säljs i Sverige ska uppfylla vissa krav, men det förekommer att gränsvärden överskrids. Är du osäker eller vill försäkra dig kan du alltid be affären uppvisa intyg på att vara uppfyller lagstiftningens krav.

9 Damma. I dammet i hemmet kan många oönskade ämnen dölja sig. Glöm inte att våttorka då och då, eftersom sopning/dammsugning ibland kan sprida runt små partiklar ännu mer.

10 Leta efter miljömärkta textilier. Tvätta alltid nya textilier innan användning för säkerhets skull.

11 Lär dig mer! Information hittar du exempelvis på naturskyddsföreningens hemsida http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/miljogifter eller på Svanens hemsida. http://www.svanen.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!