En dukning behöver inte bara innehålla de klassiska ingredienserna, som vackert porslin, snittblommor och snitsiga servetter. Udda detaljer tillför en extra krydda och roligast blir det om man letar efter dem i naturen.
– Jag gillar att ta in mossa på olika sätt. Ofta inleder jag med att ta en sväng i skogen och samla material som hör till den aktuella årstiden. Nu till hösten blir det mossa, färgglada löv i olika nyanser och grenar, berättar Linnea Persson, som älskar inredning och driver en blomsterbutik i Norrköping.
Att ta in saker från skogen är något alla kan göra – vilket också är smart ekonomiskt. Men för att få den rätta looken till allhelgonahelgen kompletterar Linnea denna gång med ljus, gröna växter, pumpor och snittblommor. Målet är att få fram en rustik känsla och ett skördetema i sin höstdukning.
– Jag gillar att göra rummet som en förlängning av naturen. Tanken är att det ska kännas ungefär som om man befinner sig på utsidan av fönstret.
Trådkorgen med två våningar i mitten av bordet spelar en central roll, av flera anledningar.
– Framför allt bidrar den med olika höjder i dukningen, vilket ger en annan dimension. Med skilda nivåer blir det ett annat djup, växter och blommor presenteras på ett nytt sätt. Dessutom är den ett blickfång, och det är alltid kul att ha något som sticker ut.
Korgen fylls med gröna växter och pumpor i olika färger – gula, gröna och orange.
– Tänk bara på att det inte får vara för högt. Du måste kunna se personen som sitter mitt emot, utan att behöva luta dig hit och dit för att få ögonkontakt.
Hennes viktigaste tips när det gäller dukning är att tänka på helheten och ha en plan från början.
– Var påhittig och våga tänka utanför ramarna. Ibland är det det lilla extra som blir pricken över i. Använd det du tycker om. I mitt fall har jag samlat porslin i många år. Loppis blandat med nytt gör att helheten blir spännande och unik. Blanda mönstrat med enfärgat så länge du har en röd tråd, i det här fallet färgen orange, avslutar Linnea Persson.(TT)