Förhöj ditt hus med ett klassiskt staket

Staketet runt tomten är det första man möts av. Ett klassiskt staket i gammal stil är både välkomnande och vackert. Denna modell kräver inte en massa uträknande utan man bygger bara tills man kommit runt.

Foto: Svenska grafikbyrån

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:10
Steg-för-steg:

1. Börja med att såga till alla delar enligt kapnotan. Räkna med ca 8 spjälor per meter.

2. Alla spjälor geras 15 grader i underkant för att minska risken för fuktskador. Toppen sågas två gånger i 45 grader så att den blir spetsig.

3. Behandla gärna ändträet med linolja. Måla med valfri färg. Vattenbaserad färg kan få lite svårt att fästa i botten pga linoljan. Låt oljan torka ordentligt så går det bättre.

4. Gräv och gjut fundament för stolpar eller använd stolpspjut som du slår ner i marken. Vi förordar det jobbigare alternativet med att gjuta, då vet man att det håller många år. I botten fyller man först med lite grus och sedan gjuter man en "sula" på ca 50-100 mm som är ca 300-400 mm i diameter. Böj och tryck fast armeringsjärn som går från sulan och upp i gjutröret, som placeras ovanpå. Anpassa djupet efter aktuellt tjäldjup. Be bygghandlaren om hjälp.

5. Snedkapa (D) 15 grader i toppen och skruva fast stolparna med franskaskruv i stolpskorna. Se till att de är i lod innan du fäster dem slutgiltigt.

6. Skall du avsluta med en grindstolpe så ställer du den längre fram och inte "bakom" de horisontella reglarna (C). Grindstolpar får gärna vara från 95x95 mm och uppåt. Lite kraftigare alltså. Anslut staketet genom att skruva fast (C) snett in i stolpen eller med mindre vinkeljärn.

7. När du skarvar (C) så gerar du de båda mötande reglarna i 15 grader. När träet sedan rör sig så blir det inte en ful glipa där fukt lätt kan tränga in. Glöm inte att behandla ändträet.

8. Skruva fast spjälorna ca 70 mm från marken. För att få en rak linje så hänger du en stödbräda i våg, (E) så långt ner att du kan ställa spjälorna på denna. Flytta denna efter hand du bygger vidare.

9. Sätt första spjälan i lod. Ta en bräda som är 75 mm bred och lägg mot spjälan. Skruva fast nästa på andra sidan brädan. Mellanrummet blir alltså 75 mm mellan spjälorna. Varannan spjäla skall vara lång och varannan kort. Två skruvar till varje spjäla räcker, använd trallskruv 4,2x55 mm. Kontrollera då och då att de står i lod. Lycka till!

Tips
- Måla alla delar innan hopsättningen. Ändträet i nedkanten på spjälorna kan gärna stå i en burk med linolja några timmar, då håller de länge.

- Har du befintliga stolpar av järnprofil så kan du förslagsvis skruva en regel (t ex 34x70) utanpå denna. Då får du något att fästa de horisontella reglarna i.

- Man talar om c/c-mått och det är t ex från stolpens centrum till nästa stolpes centrum. Sätt stolparna på ca c/c 1 800 mm, ibland blir det lite längre, men se till att inte överstiga 2 000 mm.
Kapnota:
(A) 25x50x850 mm, spjälor långa.
(B) 25x50x780 mm, spjälor korta.
(C) 34x70xlängd mm, horisontella reglar. Längden anpassas efter aktuellt c/c mått på stolpar.
(D) 70x70x700 mm, tryckimpr. stolpar.
(E) Stödläkt 22x45 mm.

Övrigt material:
Trallskruv, 4,2x55 mm.
Gjutrör, 250 mm.
Stolpsko som passar aktuell stolpe.
Armeringsjärn, 4 st 8 mm ca 700 mm per gjutrör.
Alt stolpspjut om man inte vill gjuta.
Betong, färdigblandad i säck.
Grus i botten på hålet.

Verktygslista:
Kap/gersåg.
Skruvdragare.

Tidsåtgång:
Naturligtvis beroende på hur långt staketet skall bli. Men det går fort när virket är förberett och gjutningarna är klara.

Materialkostnad:
Ca 75 kr/meter i virke, sedan tillkommer ev. gjutning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!