Förvilda din trädgård

Gräsmattan grävdes bort, stenar sprängdes och nivåskillnader skapades med torvblock. Lägg till en damm och ett tiotal olika sittplatser. Där har ni resultatet av trädgårdsfantasterna Anna-Stina och Wiggo Mattssons välplanerade verk.

Vildvuxet. Det var viktigt för makarna Mattsson att skapa många olika sittplatser och trädgårdsrum när de gjorde om i sin trädgård.

Vildvuxet. Det var viktigt för makarna Mattsson att skapa många olika sittplatser och trädgårdsrum när de gjorde om i sin trädgård.

Foto: Peter Ericsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-07-15 10:37

Innan förvandlingen startade bestod tomtytan bara av en stor gräsmatta, två höga björkar, en syrenhäck, en vinbärsbuske och rosor.

– Vi ritade tillsammans upp hur vi ville ha det, precis som vanligt. Vi brukar göra det mesta ihop. Sedan körde vi hit en massa torvblock, sten och stubbar, säger Anna-Stina Mattsson.

Hennes man, Wiggo, grävde upp så gott som hela gräsmattan, sprängde bort stenar, anlade stigar och skapade nivåskillnader med torvblock. Det sistnämnda gjorde han dels för att kunna få höjd och presentera växterna på ett bättre sätt, dels för att få till olika trädgårdsrum.

De lockades båda två av en lummig blandträdgård med många lundväxter - ett så kallat woodland.

– Vi är väldigt förtjusta i rhododendron och har en bra bit över hundra stycken. Sedan har vi en mängd olika hostor också, för de härliga bladens skull. Totalt har vi någonstans mellan 2 500 och 3 000 växter, säger Wiggo Mattsson.

Som medlemmar i föreningen Trädgårdsamatörerna har de även en hel del udda exemplar.

– Du vet, vi är ju lite nördiga. Det är viktigt för oss att sätta vår egen prägel på trädgården, och det är alltid kul att testa om vi kan få sådana växter som egentligen inte klarar sig i vår odlingszon att överleva, säger Anna-Stina.

Bland de sällsynta växterna märks bland annat stewartia, gulvedsträd, olika sorters trillium, arisaema (kobrakalla) och gul svavelpion.

Paret har spenderat mer och mer tid i trädgården för varje år. Inte minst sedan de blev pensionärer och kunde lägga fler timmar på sitt stora fritidsintresse.

– Allra mest tid lägger vi ned under våren, då ska det röjas upp och rensas efter förra året. Löven som faller på hösten är det bäst att låta ligga kvar som skydd under vintern, och det blir även gödning sedan. Under april när tjälen försvunnit står även nyplantering av vinterns frösådder på programmet, säger Anna-Stina.

Wiggo är den som har grävt och byggt mest, medan hustrun har stått för mer av planteringen. Han tycker om att snickra och har satt upp ett tiotal favoritcitat på pinnar nedkörda i rabatter runtom i trädgården. Två exempel är "Trädgård för njutning" och "En smula nyfikenhet och du håller dig ung i sinnet".

– Det är roligt att ha något eget och lite annorlunda, säger Wiggo.

Sittplatser är givetvis ett måste för att kunna slå sig ned och bara njuta av trädgården. Makarna Mattsson har ett tiotal olika ställen.

– Vi grillar mycket och sitter då mestadels på altanen och äter. Men fika kan vi göra i princip var som helst beroende på temperatur, vindstyrka och hur solen ligger. Det är så skönt att ha många platser att välja mellan, och man får nästan alltid syn på något nytt, säger Anna-Stina.

Varje sommar möts de av många olika fåglar, som i vissa fall är väldigt tama.

– Vi har några talgoxar som till och med äter ost ur våra händer. Det förekommer ju inte så ofta annars. Vi får också besök av allt från nötväckor till hackspettar, säger Anna-Stina och ler. (TT)

Tips

Så sköter du din rhododendron

– Sorter med vackra blad, de med indument (ludd på baksidan), är inte så utsatta för vita flygare och andra insekter. Många lägre sorter med tjockare blad tål sol och blåst bra, medan större med tunna och stora blad gärna vill stå halvskuggigt och vindskyddat.

– Plantera i kalkfattig jord - inte högre pH-värde än 4,5-5. Det finns färdiggödslad rhododendronjord att köpa, eller så blandar du din egen av naturell, ogödslad, torv och gödning avsedd för surjordsväxter. Tänk på att varje enskild planta får minst 20 centimeter jord under sig.

– Innan du planterar är det bra att sätta de nyinköpta plantorna i hinkar med vatten i cirka 10-30 minuter så att de är helt genomvattnade. Om du har gjort en ny rabatt är det också bra att vattna igenom torven ordentligt innan plantering. Groparna bör vara cirka 40 centimeter djupa och 70 centimeter breda för de större sorterna.

– Fortsätt att vattna rikligt - under de första säsongerna är det bra att ge extra vatten, och även i fortsättningen om du har en torr och sandig jord. Täck gärna jorden med täckbark eller liknande med lågt pH så hålls fukten kvar i marken och det blir mindre ogräs i din nya rabatt.

– Gödsla på våren efter blomningen - allra bäst med specialgödsel för rhododendron.

– Välj själv om du vill ta bort de vissna blomställningarna på hösten, det är en smakfråga och påverkar inte nästa års blomning. Om din rhododendron är kal kan du beskära den under vårvintern. Klipp då ned den så långt att du får bort alla blad. Det aktiverar vilande knoppar i grenarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!