Från Enköping till finrum

Verkstadslampan är het just nu. Men den har gjort en lång resa från dammiga verkstäder och sjuksalar till dagens högt värderade inredningsdetalj. Originalproduktionen av vår svenska Triplexlampa började 1919 i Enköping och snart finns den i nyproduktion.

Triplex, Hem 37

Triplex, Hem 37

Foto: Ulrika Kullenberg

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-09-17 08:29

Franska La Lampe Gras, Jieldélampan och norska Luxo L-1 är bara några exempel på verkstadslampor som gjort en rejäl klassresa. Och den svenska Triplexlampan från 1919 är hetare än någonsin. Den som uppfanns av skiftnyckelns fader, JP Johansson som startade Enköpings Mekaniska Verkstad som senare blev Bahco.
- Vi letade själva efter en snygg lampa till vår taklägenhet, och föll för Triplexlampan. Men den är ofta både dyr och i dåligt skick när man väl hittar den, det var därför vi kom på att vi skulle försöka få den i nyproduktion, berättar Ulrika Kullenberg.

Tillsammans med sin man Robert Kullenberg driver hon Mackapär AB som sedan några år tillbaka arbetat med att skaffa sig rättigheterna att tillverka Triplexlampan igen.
- Det har varit ett långt arbete bara att hitta fram till rätt personer. Och eftersom det inte fanns varken ritningar eller gamla verktyg kvar har Robert skruvat isär och ritat upp lampan på nytt i CAD, berättar hon.

Man kan ju bara fantisera om vad Johan Petter Johansson skulle ha tyckt om han fick veta att hans verkstadslampa, snart 100 år efter sin premiär, skulle hamna i finsalongen hos de allra mest designmedvetna. JP Johansson, som kanske mest är ihågkommen som mannen bakom skiftnyckeln - men som faktiskt fick inte mindre än 100 uppfinningar patenterade, uppfann Triplexlampan 1919.

Som mycket annat av hans uppfinningar måste den sägas vara en av föregångarna. Men när den kom hade utformningen inget med estetik att göra. Den var en rent praktisk produkt, man skulle kunna få ordentligt, riktat ljus i?verkstäder på arkitektkontor och över sjukhusens operationsbord.
- Triplexlampan var ju skapad för offentlig miljö, men efter att Sven Markelius hade använt den i en inredning på Stockholmsutställningen 1930, började den även förekomma i hemmiljö. Så det är faktiskt inget nytt fenomen, berättar Ulrika Kullenberg.

Triplexlampan tillverkades ända in på 1960-talet i en rad versioner, i olika färger och med olika skärmar. Som sagt fick den snart en hel rad uppföljare av liknande funktionella verkstadslampor. Även dessa har blivit heta inredningsojekt.

Franska La Lampe Gras, formgiven av Bernard-Albin Gras 1921, har en liknande flexibel konstruktion och blev snart en av arkitekten Le Corbusiers favoriter. Även denna lampa har kommit i nyproduktion under senare år. Nämnas i sammanhanget bör även Jieldé-lampan som ända sedan 1953 tillverkats i franska Lyon, liksom norska Luxo L-1 skrivbordslampa från 1937 som till dags dato producerats och sålts i över 25 miljoner exemplar världen över.

Arbetet med att återskapa Triplexlampan är just nu i slutskedet med CE-märkning. När man väl kommer i?gång med produktionen kommer de första 50 lamporna att numreras, en lång väntelista finns redan från intressenter.
- Vi är noga med att all tillverkning ska ske i Sverige, det känns viktigt att det blir en helsvensk produkt, även om det blir lite dyrare. Jag tror att folk har tröttnat på alla massproducerade föremål från Kina.

SKAPADE SKIFTNYCKELN

Johan Petter Johansson föddes 1853 och dog 1943.

Han fick en mycket begränsad skolutbildning, cirka fyra år gick han i folkskola, mellan sju och tolv års ålder, men med långa uppehåll.

Han började sin yrkesbana som vallpojke och dräng. År 1886 bestämde han sig för att bli sin egen och flyttade till Enköping och öppnade Enköpings Mekaniska Verkstad som senare blev Bahco. Under sin livstid fick han över 100 patent registrerade.

Förutom Triplexlampan har han uppfunnit skiftnyckeln, rörtången och piprensaren.

Hans första uppfinning fick han patent på som 30-åring. Samma år emigrerade hans föräldrar till USA.

I dag finns ett JP?Johanssonmuseum som drivs av en intresseförening, JP Johansson-sällskapet med cirka 500 medlemmar.

Triplexlampan var en av hans senare uppfinningar, och en särskild Triplexfabrik fanns i?Fanna, Enköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!