Han lever i ett sagoslott

Med sagans värld som inspiration blir hemmet en plats för drömmar och magi. Som hos kompositören Ralph Lundsten i sagohuset Frankenburg utanför Stockholm.

Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-01-17 08:03
Moderådets vd Lotta Ahlvar spår en sagotrend för 2009. Vi tilltalas av barndomens fantasivärldar, eftersom de känns trygga och samtidigt lagom mystiska, tror hon.
Även Formex utnämner 2009 till sagans år. På mässan bygger man upp ett sagoland och för att komma in måste besökarna kliva genom ett klädskåp á la barnböckerna om Narnia. I pressmeddelandet hänvisas till vår "oroliga värld", där det känns skönt med äventyr som har ett garanterat lyckligt slut.
En verklighetsflykt i kristider? Kanske det. Men drömmen om ett eget sagoland behöver inte vara ett uttryck för behovet av en snuttefilt i lågkonjunkturen. Det kan också vara ett sätt att skapa magi i verkligheten och fungera som en påminnelse om att det finns världar bortom här och nu.

Hemma hos kompositören Ralph Lundsten fungerar inredningen som en tröskel till världar bortom våra sinnen, för att anspela på en titel på en av hans kompositioner. Hans rosa sagoslott i Saltsjö-Boo är vida känt. Här för han en tillvaro bland stjärnhimlar, djärva tapeter, ovanliga lampor och fantasieggande kuriosa i ett regnbågens alla färger.
- Det känns helt naturligt. Ett typiskt svenskt hem, brukar jag säga, skämtar han.
Huset Frankenburg var ett fallfärdigt kråkslott när han köpte det 1970. Köket hade använts som någon form av verkstad och i stora rummet hade någon haft skjutbana och pepprat kakelugnen och fönsterlisterna sönder och samman. En mardröm för varje måttligt händig människa. Men, å andra sidan, en dröm för den som vill börja från grunden och skapa något helt eget.
Som till exempel ett sagoslott. Sju sorger och åtta bedrövelser senare var huset totalrenoverat och inrett. Utvändigt målades det rosa - ett chockerande färgval som orsakade anstormning av nyfikna personer på 1970-talet.
- De trodde inte att jag var riktigt klok i huvudet. Men för mig står rosa och pastellgrönt väldigt mycket för sagans värld.

Invändigt växte ett sagohem fram, med fantasifulla möbler och föremål i klara färger och drömska mönster. Musikstudion Andromeda är inredd som ett planetarium. Som alla sagoslott har huset också ett torn med tre våningar. På den mellersta står en spinnrock som påminner om Törnrosas öde och när Ralph Lundsten hade besök från Disneys filmstudio fick de nästan tårar i ögonen.
Varför ett sagoslott?
- Eftersom min barndom var hemlös ville jag ha ett vackert hem, och i mitt barnsliga sinne innehöll sagans värld alla de "drömskningar" jag kunde tänka mig. Jag tror att det är viktigt att förverkliga sina drömmar, säger Ralph Lundsten.
Fakta: Ralph Lundsten
Född 1939 (men är, enligt honom själv, "alltid 17 år"). Komponerar elektronisk musik och har sedan 1959 skrivit över 600 verk, varav hans Nordiska natursymfonier tillhör de mest kända. Har även skrivit för film, tv, scen, FN:s 50-årsjubileum och mycket annat. Gjorde på 1960-talet flera internationellt uppmärksammade kortfilmer. Mottog den 15 december 2008 regeringens medalj Illis quorum för sin mångåriga och omfattande verksamhet som tonsättare.

Sagohus: Fixa stilen
I sagohemmet råder inga trender, ingen minimalism och ingen dämpat neutral färgskala.
Tvärtom - rensa ut allt som andas inredningsmagasin och skandinaviskt god smak. Släng Ikeakatalogen!
Hämta i stället inspiration från Bröderna Grimm, Alice i Underlandet, Trollkarlen från Oz och Harry Potter.
Blanda material, låt färgerna brytas och välj snirklig jugend och böljande barock och rokoko framför raka linjer och hårda kanter. Våga tapetsera i djärva mönster - både tak, väggar och dörrar! Fyll rummen med mönstrade textilier.
Använd många ljuskällor: lampor med färgade skärmar, lyktor, levande ljus och prismor. Kanske ett fönster av kolorerat glas? Eller byt ut glödlamporna mot färgade lampor.
Välj möbler och föremål som stimulerar fantasin. Schäslonger, ottomaner, himmelssängar, barockstolar, kistor och bord med lönnfack. Klä väggarna med speglar och fantasifull konst i ljuvliga ramar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!