19 april presenterade regeringen sin proposition för ny kamerabevakningslag, som ska ersätta den tidigare kamerövervakningslagen. I korthet ska det bli enklare för polismyndigheten och kommunerna när man vill öka tryggheten och förbättra chanser till brottsbekämpning. Även exempelvis köpcentrum, religiösa samfund och medieredaktioner ska kunna ha kamerabevakning utan tillstånd.
Även för bostadsrättsföreningar kan lagändringsförslaget ha betydelse:
– Kravnivån som tidigare funnits kommer att ligga kvar när det gäller utrymmen i fastigheten, såsom bostadsrättsföreningar. Det är när det kommer till exempelvis gemensamma större garage som det kan yttra sig annorlunda gentemot idag. Finns det problem med brott och förstörelse av bilar i ett gemensamt garage kommer det finnas större möjligheter till att sätta upp kameror för bevakning, säger Nina Wahlberg, Affärsområdeschef Teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum i ett pressmeddelande.
Enligt SBC har frågan om kameraövervakning av gemensamma utrymmen, till exempel trapphus och garage, blivit en allt vanligare fråga bland landets bostadsrättföreningar.
Förslaget från regeringen är att den nya lagen börjar gälla 1 augusti 2018. En av anledningarna till förändringen är att anpassa Sverige till EU:s nya regler kring dataskydd som införs 25 maj.
Attityden till övervakningskameror har blivit mer positiv. En undersökning från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet visade nyligen att nio av tio är positiva till övervakningskameror på allmän plats. Tre fjärdedelar av de tillfrågade tyckte inte att övervakning på gator och torg inkräktar på deras personliga integritet, och två tredjedelar ansåg inte att kameror i deras bostadsområde skulle utgöra ett hot mot integriteten.