Kaprifolens 55+-boende har delaktighet som ledstjärna

För 67:e fredagen i följd öppnade 55+-boendet brf Kaprifolen i Luthagen/Stabby i veckan sin fredagspub.

BD. Eftersom de flesta boende inte längre yrkesarbetar kallas puben inte AW, after work, utan BD, "before dinner".

BD. Eftersom de flesta boende inte längre yrkesarbetar kallas puben inte AW, after work, utan BD, "before dinner".

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-06-03 05:00

Nya Uppsalastadsdelar växer upp lika plötsligt som svampar ur marken. Bostads-Guiden har hälsat på hos 55+-boendet brf Kaprifolen intill Mimmi Ekholms torg, där det vankas fredagspub.

Det börjar dra mot eftermiddag, denna gråmulna dag i slutet av maj, och snart är det dags för en av föreningens populäraste aktiviteter: fredagspuben, som av de boende kärleksfullt kallas "BD" (before dinner) i stället för AW (after work) eftersom de flesta boende lämnat yrkeslivet bakom sig. Men innan dess får vi en pratstund med Ingrid och Jan Åhrberg. Hon är engagerad i aktivitetsgruppen, han är föreningens ständigt adjungerade sekreterare.

Precis som nästan alla andra i föreningen flyttade de in i huset våren 2013, och när jag senare pratar med pubgästerna förstår jag av all kredd Jan får att han varit - och är - en viktig kraft för Kaprifolens utveckling. I många år var han Svenska badmintonförbundets generalsekreterare och är van att styra upp saker och ting. Hustrun Ingrid, pensionerad lärare, är engagerad i aktivitetsgruppen som arrangerar allt från grillkvällar och bokcirklar till musikquiz, gemensamt tv-tittande och vinprovning. Hon ansvarar också för Kaprifolens aktivitetsblad som informerar alla om vad som är på gång.

– Och så sköter jag vårt aktivitetsblad, som berättar om allt som är på gång

– Kaprifolen står för gemenskap, delaktighet och ansvar. Folk står på kö här för att hjälpa till med allt vad de kan och erbjuda sina tjänster, säjer Jan, och berättar att 18 av de 55 boende har uppdrag av något slag. Stig Brink är till exempel flaggeneral, och Bo Helgeson hjälper till när datorn strular. Pensionerade räddningsledaren Willy Sundquist ansvarar självklart för brandsynen tillsammans med Roine Jansson och Sten Gidlund. En före detta ventilationstekniker, ansvarar för

element och filter. Musikfrågesporten sköts givetvis av en pensionerad musiklärare, föreningens banklån och avtal nagelfars av tidigare revisorer.

– Och vår "Fixare", Kurt Jonsson hjälper till med att sätta upp gardiner eller byta proppar. Han hinner ringa på dörren nästan innan man hunnit avsluta samtal et, skrattar Jan.

På väg mot aktivitetslokalen Kapri som tillfälligt förvandlats till pub möter vi en rödrosig Roine Jansson, pubansvarig, lite stressad och med famnen full av stolar. Och utan ett enda mässfall, för 67:e fredagen i rad, öppnades gemensamhetslokalen Kapri dörrarna för de boende. Levande ljus skapar stämning, och på borden står små skålar med salami, ost och oliver.

– I ett och ett halvt år har vi hållit på. Det kommer i snitt 20,2 personer varje gång. Och på hela den tiden har vi inte haft sönder ett enda glas, säjer Roine belåtet. Han bodde i många år i Enköping, men när han gick i pension flyttade han och hustrun Eva till Kaprifolen.

– Det ångrar jag nog aldrig. Här är det hur bra som helst, säger Roine som också sitter i brandsäkerhetsgruppen.

Inne i Kapri är stämningen stiger stämningen snabbt, folk skrattar och pratar om stort och smått. Carl-Magnus Gaddefors i pubgruppen hålls troget vid diskbänken, där han skänker i vin.

– Om sommaren brukar folk dricka vitt, men eftersom det är lite kyligt i dag tror jag att det blir mycket rött, spår han. Alldeles intill sitter Margrét Haraldsdottír och Eva Jonsson. De berättar om filmklubben, och Monika Zetterlund-filmen, och när Ebba Busch Thoor, då i äldrenämnden, invigde boendet.

– Min svärmor Hedvig Larsson som är 93 år bor också här. Hon kommer från Tierp, men hade sönerna i Uppsala. När det blev en lägenhet ledig flyttade hon in. Alla däruppe blev jätteförvånade. De tog för givet att hon skulle flytta in på hem, säjer Margrét. En bit från dem sitter Folke Östman, tidigare mångårig Knivstabo. Han uppskattar den gemensamma fredagsdrinken innan middagen.

– Jag håller mig till vitt vin, och tänker fortsätta med det för jag ska äta lax till middag. Hur det är att bo här? Alldeles underbart. Det är ett ganska unikt ställe. Jag är auktoriserad revisor, så de haffade mig förstås genast. Nu är jag ekonomiansvarig i styrelsen.

Fakta Brf Kaprifolen

Kaprifolen är ett 55+-boende som stod färdigt 2013. Det ligger i Luthagen/Stabby på den gamla cementgjuteritomten, och omfattar 34 lägenheter där det bor 56 personer i tre uppgångar. Snittåldern ligger i dag på 75 år. Ett krav för att få bo här är att någon i hushållet fyllt 55. Föreningens vision är att utvecklas för att fylla medlemmarnas "högt ställda krav och förväntningar". Varje boende ska ha förståelse för den framtida inriktningen och känna delaktighet i dess förverkligande. Strategin är att välja styrelse med en inriktning som utgår från målen och medlemmarnas önskemål, Styrelsen ska utarbeta en strategi som klargör hur målen ska uppnås och vilka åtgärder som krävs för att genomföra dem, medlemmarnas kompetens och engagemang ska tas till vara vid genomförande av strategin.

Bostadsrättsföreningens motto är gemenskap, delaktighet och ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!