Kiss, ull och tabasco

När maten tryter i skogen står de vid tomtgränsen och kikar på buffén du bjuder på; lökar och fallfrukt lockar rådjur och älgar in i villaträdgården. Här är tips för hur du håller dem borta!

Gunnar Welin, rådjur och älgar i trädgården, Bostad, Uppsala

Gunnar Welin, rådjur och älgar i trädgården, Bostad, Uppsala

Foto: Michaela Hasanovic

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-09-29 15:49

I skydd av häckar och buskar i villaträdgårdarna kommer de travande – de hungriga rådjuren. Och innan du vet ordet av har de gjort tabberas på lökar och rosor. Du kan skydda din trädgård genom att odla sådant rådjur inte gillar, eller försöka skrämma bort dem på olika sätt – men det enda helt säkra sättet att slippa ovälkomna matgäster är att stängsla in ordentligt, säger trädgårdsmästaren Mia Millberg, som själv haft sin beskärda del av rådjursbesök.

 Stängslet måste vara nästan två meter högt för att man ska vara på den säkra sidan. Vi satte ett på 90 centimeter, och till en början gick de till grannarna i stället för till oss – men på vintern när snön blev tillräckligt djup var det bara för rådjuren att kliva över, säger hon.
– Det sägs att Uppsala kommun har en av världens tätaste rådjursstammar, berättar viltvårdare Torbjörn Röste vid Uppsala kommuns servicecenter.

Han får emellanåt ta emot samtal av folk som har problem med att det har blivit för många rådjur i deras bostadsområde, och att de blivit alltmer orädda.
– Folk berättar att de försöker sjasa bort dem från tomten, men att rådjuren ogärna flyttar sig och snart återvänder.

Enligt Torbjörn Röste har rådjuren blivit allt vanligare i bostadsområdena i Uppsala. Det beror på två saker:
– Dels försvinner alltmer skog i våra närområden, och dels ser vi ett ökat rovdjurstryck som driver rådjuren från skogen. Det är främst lodjur som tar rådjur. Och lodjuren finns numera överallt i Sverige. För tjugo år sedan fanns de nästan bara norr om Dalälven.

Men det finns sätt att skrämma bort rådjuren. Vill du inte byggastaket finns en uppsjö av tips och knep: du kan exempelvis hänga upp tussar av fårull vars lukt avskräcker eller cd-skivor vars reflexer i solen ska skrämma djuren.
– Vad som funkar och inte verkar vara olika mellan rådjur i olika områden, säger Mia Millberg.

– Jag har några rossorter som är extremt taggiga, och när jag beskurit dem lägger jag grenarna på känsliga ställen, till exempel bland tulpanerna, då fungerar de också som stöd för dem. Får rådjuren en tagg i mulen så vill de inte gå dit igen.

Annars håller Mia rådjuren – eller ”rå-odjuren” som hon kallar dem – borta med hjälp av dofter de inte gillar.
– Jag planterar vitlök tillsammans med rosor och lökar eller dränker in oasis i blodmjöl och ammoniak och hänger upp på pinnar.
När Mia Millberg har något hon vill skydda tillfälligt – till exempel om hon stylar en trädgård inför en husvisning – skyddar hon växterna med chili eller tabasco.

– En gång hade jag gjort ett blomster­arrangemang i krukor till en kund, och under natten innan visningen var rå­djuren där och åt upp alltihop, och då var det bara att göra om allt! Men sprutar man tabasco på blommorna blir det starkt för en liten mule. Kom ihåg att spruta på nytt när det har regnat.

En annan doft som är avskräckande för rådjur är urin – då särskilt från handjur och människohanar.
– Sedan vi skaffade hund har vi inte haft rådjursbesök i trädgården. Människourin kan man samla i ett kärl och hälla ut på lämpliga platser om man inte vill gå ut och skvätta i trädgården.

Ett annat alternativ är att helt enkelt sluta fresta genom att välja bort sådant de älskar och i stället odla det de inte gillar.

– De älskar tulpaner, men gillar till exempel inte påskliljor alls. Gula blommor är generellt mindre åtråvärda för dem än röda eller rosa. En gång planterade jag lökar i krukor nere vid vägen, och tulpanerna blev uppätna direkt, men narcisserna var orörda.
Om du plågas väldigt av rådjuren, försök för all del inte att skjuta dem. Vänd dig till kommunen – de kan i vissa fall skjuta av rådjur som är alltför besvärande. (UNT/TT)

UNT Frågar:
Har du problem med rådjur i trädgården?

Mia Andersson 68 år, Alvesta (här med dottern Ulrika Trovalla): – Problem med rådjur? Jag är jättearg på dem! De äter mina rosor och penséer och solrosor, och är så fräcka att de sedan hoppar över räcket in på altanen och fortsätter med pelargonerna. Där jag bor har folk elstaket för att skydda sina trädgårdar mot vildsvin, men rådjur hoppar lätt över. Jag tycker så illa om den där vita rumpan, och deras min när de vänder sig om och ser ut som de tänker: ”Vem är det som står där och gapar”?

Lars Wistedt, 52 år, Enköping/Dubai: – Nej, snarare tvärtom, kanske för att jag inte har några tulpaner. När rådjuren kommer in i min trädgård tar jag kort på dem. Vill man skydda sig får man väl sätta upp ett högt staket. En del av året bor jag i Dubai och där har vi inga problem med rådjur. Närmast är oryxantiloperna men de håller till i bergen och öknen.

Johan Lindén, 52 år, Uppsala: – Rådjur är fantastiska djur, jättevackra, och det är kul att de finns även om det har rykt en och annan tulpan därhemma. Jag filmar dem gärna när de skuttar kring på gräsmattan. För mig är rådjur inget problem. Vilka var här först, vi eller dom? Måste man bli av med dem?

Gunnar Welin, 75 år, Uppsala: – Det finns mycket rådjur här i Norby med skogen runtomkring, och visst har det hänt att en och annan tulpan i trädgården har blivit lite nertuggad. Men några större problem med rådjur har vi inte, och vi har aldrig gjort någonting för att hålla dem borta. Då är genomfarts­trafiken här på Tallbacksvägen ett betydligt större problem.

Bli av med rådjuren!

Rådjurssoppa
Stick grillpinnar i bitar av grön oasis och doppa i en hink med en deciliter blodmjöl, en deciliter ammoniak och en liter ljummet vatten. Stick ner pinnarna på drabbade ställen i trädgården. Doppa oasisen i rådjurssoppa igen efter några veckor.
Källa: timjan­okaprifol.blogspot.se

Avskräck med lukt och smak

Krossade vitlöksklyftor bland tulpanblasten.

Hårspray på den begärliga grönskan.

Hjorthornsolja på pinnar i rabatterna.
Benmjöl eller blodmjöl på begärliga växter.

Från butiken
Luktkuddar på pinne som fungerar ungefär som rådjurssoppan, men den kostar mer.
Viltavskräckande pulver att strö ut. Ofta baserat på blodmjöl.
Flytande medel baserat på till exempel fårtalg.
Lerkulor som ska fungera ”fysikaliskt” och uppfattas som varningssignal.
Rådjursnät att lägga över rabatter eller fästa på pinnar.

Skräm!
Hjärtformade vita pappbitar på en dryg halvmeters höjd påminner om flyende rådjursrumpor.
Vita ullbollar, papperslappar eller blanka cd-skivor i snören på utsatta ställen.
Batteridrivna dosor som marknadsförs som kattskrämmor.
Vassa träpinnar i rabatterna.
Radio i trädgården med timer som slås på vid olika tidpunkter.
Två pinnar i rabatten med ett snöre emellan och fladdrande plastremsor i snöret.
Strutar av aliminiumfolie i rabatterna.

Stäng ute
Sätt kräftmjärdar eller lövkorgar upp och ned över utsatta växter.
Sätt hönsnät runt drabbade buskar, rabatter och träd. Även om rådjuren kan hoppa över drar de sig för att hoppa in i små inhägnade utrymmen.
Stängsla in hela trädgården med två meter högt stängsel eller armeringsnät.
Källor: allas.se, Blomsterlandet

Växterna som rådjuren ratar
Brudslöja (Gypsophila)
Daglilja (Hemerocallis)
Engelsk vallmo (Meconopsis cambrica)
Fingerborgsblomma (Digitalis)
Jättevallmo (Papaver orientale)
Kungslilja (Lilium regale)
Kirgislök (Allium)
Påsk- och pingstliljor (Narcissus)
Sibirisk vallmo (Papaver nudicaule)
Smörboll (Trollius)
Stormhatt (Aconitum)
Vippvallmo (Macleaya cordata)
Vivor (Primula).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!