Paret som startade "fågelkrog"

Pia Öberg och Håkan Sandin gillar småfåglar så mycket att de har startat en ”fågelkrog”. Men allt började med en cykeltur och en sjungande tofsmes.

Lunchdags. En tofsmes passar på att äta lite.

Lunchdags. En tofsmes passar på att äta lite.

Foto: Pär Bäckström

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-01-29 12:23

Småfåglarna får det svårare att hitta föda under årets kalla månader. Men det finns hopp. På åsen i Ultuna intill ­Fyrisån driver de hängivna fågelmatarna Pia Öberg och Håkan Sandin ”fågelkrogen” Tweety’s Diner.

I skogsbrynet hänger ett tjugotal olika matningsanordningar med plats för många gäster: rör med solrosfrön, jordnötter i plastringar och nättuber med fettpellets. Hit söker sig ett trettiotal fågelarter för att njuta av det varierade utbudet.

Just nu finns här bland annat blåmes, talgoxe, koltrast, domherre och större hackspett. Ja, till och med en annars svårtrugad kungsfågel, enligt Pia Öberg och Håkan Sandin kanske den enda i Sverige av sin art som går på matning.

– Ibland kommer också gulsparv från åkermarken. Och vi kan ha uppåt åttio bergfinkar från de norrländska skogarna på besök samtidigt, säger Håkan Sandin.

För flera år sedan när Pia Öberg var ute och cyklade hörde hon en tofsmes. Hon följde den ”puttrande” sången och hittade resterna av en matningsstation, som hon senare fick veta drivits av tre äldre män vars ork tagit slut. Pia Öberg bestämde sig för att ta över och har tillsammans med Håkan Sandin hållit på sen dess.

– Det här är vårt lantställe, vårt vinternöje, säger Pia Öberg och ler.

Fågelmatningen är en hobby som kostar dem runt 17 000 kronor per år. Hampfrön är dyra liksom lyxiga specialfetter.

– Roligast är att se när ungfåglarna kommer. Drömmen är att också domherrens ungar ska dyka upp, säger Pia Öberg.

Pia Öberg och Håkan Sandin har inga ”hatfåglar”, men grönfinkarna kallar de ”gluffs-gluffsar” för de äter upp allt.

– Stjärtmesar, däremot, är magiska.

En annan fågelentusiast i trakten är Jan Wärnbäck, ordförande i Upplands ­ornitologiska förening. Han blev tidigt intresserad av fåglar mycket för deras skönhets skull.

– Den färgglada steglitsen är rolig att få besök av. Den är vacker och har en fin sång, tycker Jan Wärnbäck.

När det är kallt kan han ha 150 gulsparvar i trädgården. De milda vintrarna har gjort att också den skönsjungande svarthättan kan välja att stanna i Sverige över vintern. Men gråsparven som tidigare varit vanlig har minskat kraftigt.

För den som vill mata småfåglar finns några saker att tänka på.

– Om du bara har en matare, satsa på skalade solrosfrön eller en talgboll. Det är oftast bäst att ha ”ren” mat, för om man exempelvis har pilfink som bara gillar solrosfrön sprätter de bort allt annat. Men fåglarna tar vad de får. Frön som kommer på backen bör också tas bort då och då för att minska risken att sjukdomar sprids bland dem, säger Jan Wärnbäck.

För balkongmatning är skalade solrosfrön optimalt, eftersom det inte blir lika skräpigt. Men det är inte alltid tillåtet, så det kan vara en bra idé att kolla med hyresvärden. Ett alternativ är att hänga maten i ett träd utanför.

– Jag har min matning utanför köksfönstret, det är trevligt att se fåglarna, tycker Jan Wärnbäck.

Fakta Det här äter fåglarna Fågelräkning i helgen

Solrosfrön: Tycker nästan alla fågelarter om, koltrast, pilfink, talgoxe och andra.

Havre: Gulsparv.

Fett: Rödhake och träd­krypare.

Talgbollar: Mesar, pilfink, skata, och har man tur kan det komma stjärtmes.

Hampafrön: Grönsiska.

Jordnötter: Mesar, större hackspett, pilfink, nötväcka. Jan har även haft grönsiska vid nötterna.

Ister: Mesar, större hackspett.

Frukt, exempelvis dåliga äpplen: Koltrast.

Havregryn och kokosfett: Övervintrande rödhake (Pia och Håkan har haft rödhake hela vintern under flera år.)

Från och med i dag fredag till och med måndag kan alla fågelintresserade vara med på den årliga fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”, arrangerat av Sveriges ornitologiska förening. Alla som vill kan delta och rapportera via nätet. Läs mer på birdlife.se.

Vill du lära dig mer om fåglar finns lokala fågelföreningar som ordnar exkursioner och fågelskådningar. Det finns också ett nätverk för tjejer, ”rapphönan Uppland”.

Källa: Jan Wärnbäck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!