Pyssel i vÀntan pÄ vÄr
Nu gÄr vintervilan mot sitt slut för krukvÀxterna och snart ska de dra i gÄng en ny vÀxtsÀsong, sÄ fort ljuset kommer och dagarna blir lÀngre vill de ha mer jord och nÀring.
Foto: Gunnel Carlsson
Ăr krukan full med rötter Ă€r det dags att plantera om.
VÀlj inte för stor kruka och fortsÀtt med samma material. AnvÀnder du plastkrukor som innebÀr att du inte behöver vattna vÀxten sÄ ofta sÄ fortsÀtt med det. Har du lerkruka vÀljer du en ny, nÄgot större.
LÀgg krukskÀrvor och lecakulor i botten och fyll med ny planteringsjord. Vattna igenom ordentligt efter omplantering.
Behöver vÀxten beskÀras sÄ vÀnta ett par veckor med det.
Julens krukvÀxter gÄr faktiskt förvÄnansvÀrt bra att klara till ett liv Àven efter helgerna.
Azalean, alltid full av blommor i december, har oftast inte mycket jord i krukan. LÄt den stÄ sÄ ljust och svalt som möjligt efter julen. NÀr vÄren kommer planterar du om den i rhododendronjord och klipper bort torra kvistar. Under sommaren gillar den att stÄ ute, och nÀr det blir höst igen har du förhoppningsvis nya knoppar som kan blomma till jul. Slit- och slÀngblommor Àr aldrig kul, sÄ det Àr i alla fall vÀrt ett försök.
Samma recept kan man ocksÄ prova med julstjÀrnan. Den tappar ofta en hel del blad, men prova att stamma upp den sÄ kan du med lite tur fÄ en julstjÀrna som liknar dem som man ser söderöver. Det kostar inget att försöka.
I slutet av februari brukar ocksÄ vÄrens första krukvÀxtsticklingar dyka upp i butikerna. DÄ ska man absolut förnya sina samlingar. Det Àr dÄ har man chansen att köpa nÄgot man aldrig provat förr till en billig peng.
Tidig vÄr Àr ocksÄ en bra tid att ta sticklingar. Pelargonerna som ska vÀckas ur vintervilan och planteras om behöver klippas in. SÀtt sticklingarna direkt i en kruka med jord, flera runt kanten pÄ krukan Àr bÀst. Du kan bli sjÀlvförsörjande pÄ pelargoner!
Pelargonen Àr en av vÄra absolut mest populÀra vÀxter som vi har bÄde i kruka och för utplantering. Den vÀxer vild i Sydafrika och det Àr fantastiskt att se stora fÀlt med vildvÀxande pelargoner dÀr. Det var för övrigt en svensk, LinnélÀrjungen Carl Peter Thunberg, som samlade in pelargoner i Sydafrika pÄ 1700-talet och sÄg till att de spreds till Europa. Populariteten beror förstÄs pÄ att vÀxten Àr bÄde enkel att sköta och finns i sÄ mÄnga olika utseenden. Prova ocksÄ att sÄ pelargoner, det Àr lÀtt men ska göras tidigt.
SÄ fram med jord, sekatör, lecakulor, vattenkanna, krukor och fröpÄsar och njut av februari!
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!