Rätt och fel i vintertid

Är man hyresgäst eller äger en bostadsrätt finns det vissa bestämmelser och förhållningsregler att ta hänsyn till. Men det är inte alltid lätt att veta vad som gäller. UNT reder ut reglerna för dig som bor i lägenhet.

Foto: Johanna Engman

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-12-21 05:30

Vems ansvar är det att ta bort istappar från yttertaket?

– Fastighetsägaren är skyldig att se till att is och snö från tak och stuprännor inte rasar ner och skadar personer eller egendom. Fastighetsägaren är också skyldig att ta bort is från stuprännornas smältvatten på trottoaren. Om de brister i tillsynen riskerar de att bli ansvarig för uppkomna skador, säger Sofie Kjellin.

Det finns både ett straffrättsligt och skadeståndsrättsligt ansvar enligt Ordningslagen. Ett straffrättsligt ansvar är alltid personligt och kan inte bäras av exempelvis en förening.

Om en fastighetsägare upptäcker att det finns rasrisk kan den inte undvika ansvar genom att endast markera för rasrisk, eller spärra av trottoaren från gående. Det är viktigt att se till av faran så snart som möjligt avvärjs.

Får man spola skridskobana på innergården? .

Att anlägga en skridskobana på gården kan ge glädje till både stora och små. Det är fritt fram om det finns förutsättningar att göra det.

– Men det är viktigt att se till att inte egendom skadas och att det i övrigt lämpligt, säger Sofie Kjellin.

Vem ska se till att det sandas?

Fastighetsägare har en skyldighet att ansvara för underhåll på den mark de äger. I det ansvaret ligger att sanda och snöröja vid behov. Om du halkar och skadar dig eller om föremål som mobiltelefon och glasögon går sönder kan du ha rätt till ersättning. Men då måste du kunna visa att fastighetsägaren brustit i sitt ansvar

– Som fastighetsägare är det viktigt att inför vintern säkra att det finns rutiner och ändamålsenliga avtal för att hantera det ansvar som fastighetsägare har för att förebygga och förhindra halkolyckor, säger Sofie Kjellin.

Är det okej att julpynta balkongen?

Det finns inga särskilda regler om att pynta sin balkong. Generellt gäller dock att det är fastighetsägaren som ansvarar för att föremål inte ramlar ner och skada egendom eller personer. Det gäller såväl blomlådor som julpynt,

– Det är inte tillåtet att fästa något permanent i balkong eller yttervägg och om föremål placeras på balkongen är det viktigt att de är väl förankrade så att de inte kan blåsa eller ramla ner, säger Sofie Kjellin.

Hur kallt får det vara inomhus?

– Temperaturen bör vara minst 20 grader i bostaden, mätt med en vanlig temperaturgivare. Mätningen ska göras minst en meter in i rummet, sett från ytterväggen, säger Sofie Kjellin, chefsjurist HSB Riksförbund.

För känsliga grupper gäller att temperaturen bör vara minst två grader högre. Exempel på känsliga personer är äldre, funktionshindrande eller människor med låg ämnesomsättning.

Det är i första hand fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättshavaren, som bedömer om en person hör till den känsliga gruppen. Om det råder olika uppfattningar kan kommunens nämnd för miljö- och hälsoskyddsfrågor besluta om en person hör till den känsliga gruppen.

Vem ska se till att gångvägar i bostadsområdet är belysta?

För mark och vägar som fastighetsägaren äger är det den som har ansvaret för underhåll och reparationer. Om det finns belysning har föreningen och hyresvärden ett ansvar att den underhålls och att trasiga lampor byts ut.

– Om du som boende tycker att belysningen behöver förbättras: kontakta styrelsen eller hyresvärden och lämna in dina förbättringsförslag och synpunkter för att skapa en mer trivsam och trygg utemiljö, säger Sofie Kjellin.

Är det tillåtet att hyra ut sin bostadsrättslägenhet under jullovet?

Det upp till varje styrelse att avgöra vilken uthyrningspolicy som gäller i respektive förening. Men när domstol nyligen prövade frågan om uthyrning av bostadsrätt genom tjänsten Airbnb ansågs det vara i kommersiellt syfte och att lika vid hotellverksamhet, vilket inte är tillåtet.

– Rent juridiskt är det svårt att se att en bostadsrättshavaren som hyr ut i kortare perioder, via till exempel Airbnb, har skäl i enlighet med bostadsrättslagen. Det är viktigt att veta att upplåta en lägenhet olovligen i andra hand är en förverkandegrund, som kan ligga till grund för en uppsägning av nyttjanderätten till lägenheten, säger Sofie Kjellin.

För att få hyra ut sin bostad i andra hand ska en bostadsrättshavare ha skäl för sin önskan. Det kan till exempel handla om arbete eller studier på annan ort. Reglerna har de senaste åren lättats något, men tillstånd krävs fortfarande från bostadsrättsföreningen. Rekommendationen är att alltid fråga föreningen om lov. Och i andra hand att få frågan prövad av hyresnämnden om föreningen nekar.

Hur detaljerade kan egna ordningsregler i en bostadsrättsförening vara?

– Det går att komplettera med trivselregler som utgår från bostadsrättsföreningens bostadsmiljö så länge det anses vara rimligt utifrån vad som anses vara en normal och rimlig uppfattning om hur man beter sig, säger Sofie Kjellin.

En bostadsrättsförening som kompletterar med strängare och mer långtgående ordningsregler för vad som anses vara en rimlig uppfattning om gott beteende, kan få svårt att rent juridiskt få rätten på sin sida.

Några exempel: För mycket bråte på balkongen, med risk för vanvård och brandrisk.

Här måste den boende få möjlighet att åtgärda den eventuella störningen.. Bostadsrättföreningen måste därför underrätta den boende skriftligen i god tid. Om inget händer, kan föreningen förvara egendomen i ett förråd och när detta sker, fotografera föremålen som bevismaterial. I sista hand kan föreningen begära handräckning hos kronofogden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!