Så skapar du ljus i mörkret

Ett kallt lysrör i köket eller mörka vrår i vardagsrummet gör ingen lycklig. Ändå är det så svårt att få till en mysig belysning därhemma. Här är proffsets alla tips.

En bra läsbelysning är ett måste vid soffan. I vardagsrummet behövs många typer av ljus  allmänbelysning för städning, stämningsbelysning för mys och funktionsbelysning för läsning och pyssel.

En bra läsbelysning är ett måste vid soffan. I vardagsrummet behövs många typer av ljus allmänbelysning för städning, stämningsbelysning för mys och funktionsbelysning för läsning och pyssel.

Foto: Shutterstock.com

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-01-12 22:15

Blev hemmet kallt och omysigt när du plockade ned julbelysningen? Förmodligen gjorde du något rätt när du hängde upp den. Många små ljuspunkter är nyckeln till ett mysigt hem — särskilt under den mörka årstiden.

Ett rum blir väldigt platt och ogästvänligt med bara en takarmatur mitt i rummet. Allt man har åstadkommit med inredningen är förgäves utan en bra belysning, säger Linda Wiktorsson-Lång, inredningsjournalist och författare till "Stora boken om belysning inne och ute".

Prova dig fram

Trots att intresset för inredning har varit stort länge, är ljussättning fortfarande ett eftersatt område, tycker hon.

Många har ett motstånd för att de tror att det är svårt. Men det är som med inredning — man måste knäcka koden. Och när man förstår hur det funkar blir det enkelt att se hur man ska göra, säger hon.

Det är lätt att tro att det krävs stora åtgärder för att fixa problemet, men det behöver inte vara så avancerat.

I dag, med de nya lampsorterna, behöver man inte vara lika rädd att det ska bli för varmt och ta eld någonstans. Med klämspottar och ljusslingor kan man göra massor på ett enkelt sätt. De är lätta att flytta runt och prova sig fram med.

Många ljuskällor

Den största missen folk gör är att de har för få ljuskällor i ett rum. Mellan fem och tio är en tumregel, även om det förstås varierar med rummets storlek och användningsområden. En annan är att blanda många olika typer.

Ett rum behöver både en bra allmänbelysning, till exempel en takarmatur, riktad arbetsbelysning — som en läslampa vid fåtöljen — och rent myssken — som smålampor eller ljusslingor. Hellre många svaga ljuskällor än en stark.

Ljuskällorna bör också finnas på flera nivåer i rummet, det ger en varierad och levande känsla. Ofta tänker man mer på hur armaturen ser ut, som inredningsdetalj, än vad den har för funktion och hur ljuset fungerar.

Till exempel får man tänka på att inte placera ljuset så att man blir bländad. Man ska helst inte se själva lampan, utan bara skenet från den, säger Linda Wiktorsson-Lång.

Be om hjälp

Att köpa rätt sorts lampa är fortfarande svårt, trots att lågenergilamporna funnits länge. Eftersom de kostar en del, och håller i evigheter, vill man ju helst köpa rätt från början.

Jag gör misstag fortfarande. Men mitt tips är att fråga i affären, de brukar ha bra koll. Berätta vad du ska ha lampan till, och prova kanske innan du köper den, säger Linda Wiktorsson-Lång.

Vad du har för färg på väggar och golv hemma bidrar till hur ljuset återges. Berätta det i affären, och om det ska vara ute eller inne, arbets- eller stämningsbelysning.

Anna Bratt/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!