Efter en lång, het sommar rasar det bränder runtom i landet. Men att vänta på räddningstjänsten vid ett tillbud kan ta lång tid. En bit ut skärgården kan det ta en timme innan hjälp är på plats.
– Det gäller att man själv vet hur man ska agera för att ta till vara på den timmen och skademinimera. Vi ser ett tydligt samband mellan antalet totalt utbrunna sommarstugor och avståndet från brandstationen, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.
Han menar att det är viktigt att vara medveten om vilka brandrisker som finns.
Det här ska du enligt If tänka på:
Eldstäder. Om du har öppen spis eller kakelugn är det viktigt att elda försiktigt när du kommer till stugan. Börja med pappersbollar och övergå till en liten brasa – detta för att inte skorstenen, som är kall och fuktig, ska riskera spricka. I värsta fall uppstår brand.
Vätskor. Vilka brandfarliga vätskor har du, och var förvaras de? Man får ha max tio liter brandfarliga vätskor i huset.
El. Gör inte elinstallationer själv, de flesta bränder startar i elprodukter.
Brandvarnare. Viktigast i kök och intill sovrummen. Brandfiltar och pulversläckare ska också finnas. Långa vattenslangar är bra att ha tillgång till.
Utrymning. Ha en plan för en eventuell brandsituation. Brandstegar kan rädda liv.
Om det skulle börja brinna eller om brand närmar sig:
Diskmedelstricket. Häll hinkar med vatten med diskmedel på marken. Diskmedlet gör så att vattnet tränger ner i marken lättare, och därmed släcker glödbränder.
Rädda och varna. Utrym och sätt alla i säkerhet. Följ planen för brandsituationen.
Larma. Ring räddningstjänsten.
Släcka. Om möjligt, försök begränsa skadan. Det behövs pulversläckare på minst sex kilo och trädgårdsslangar som räcker över hela tomten.