1. Rätt balans mellan ljus och vatten. För lite ljus och för mycket vatten, näring och värme ger långa, rangliga och bleka plantor. Se till att ha balans!
2. För hög eller låg värme. Temperaturer över 30 grader skadar plantorna, vid 45 grader dör de. Vid åtta grader slutar de växa, och vid noll fryser de ihjäl. Tänk på temperaturförhållandena när du ska odla.
3. Återanvänd inte jorden! Odla inte i samma jord flera år i rad. Svampar och nematoder anrikas i jorden och skadar plantornas rötter. Vill eller kan du inte byta ut jorden kan du ympa på svampresistenta grundstammar eller odla i krukor eller säckar med ny jord nedsänkta i den gamla jorden.
4. Så inte för tidigt! Tidpunkten varierar med var du bor i landet och var dina tomatplantor ska växa. I mars brukar vara en bra tidpunkt om du har växthus, april om du inte har det.
5. Se upp med billig såjord! Får du fem säckar för en hundring är det oftast ingen bra kvalitet. Finns det för lite näring i såjorden dör plantorna när de kommer upp. Jorden kan också innehålla svampsporer som dödar plantorna. Välj så- och kaktusjord för sådd och planteringsjord vid plantering i kruka.
6. För optimistiska val. Var realist när du väljer sorter och välj de som passar ditt odlingssätt och din klimatzon! Tänk på att välja tidiga sorter om hösten kommer tidigt där du bor.