Skydda hemmet från åskan

Åsksäsongen orsakar stora skador på hus och tillhörigheter varje år. Så här skyddar du dig.

Åskovädrens tid är här. Se till att skydda dig själv och din egendom.

Åskovädrens tid är här. Se till att skydda dig själv och din egendom.

Foto: AP

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2018-07-18 15:00

Länsförsäkringar har gjort en genomgång över de senaste tio årens ersättningsanspråk vid skador efter blixtnedslag. Mellan 5 000 och 10 000 anspråk inkommer varje år. Men 2014 var ett extremt år med över 15 000 anmälda skador.

Uppsala län tillhör inte de värst drabbade, men under 2008–2017 rapporterades drygt 2 500 skador till Länsförsäkringar med en total skadekostnad på knappt 52 miljoner kronor.

Dagens hushåll är rikligt utrustade med elektroniska apparater och tillbehör som kan skadas vid åskväder.

– Det går att minska risken betydligt för tråkiga följder av åska med väldigt enkla åtgärder. Husägare bör installera överspänningsskydd och jordfelsbrytare och alla bör dra ur strömkontakter och laddare under åskoväder, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Det här kan du göra för att minska risken för åskskador:

Installera överspänningsskydd. Antingen kan man kontakta fackman för en central installation eller så införskaffar man grenuttag med överspänningsskydd där man exempelvis kopplar in dator eller tv-utrustning.

Kontrollera jordfelsbrytaren. Ett mycket viktigt skydd, vilket de flesta redan har installerat. Det är bra att kontrollera funktionen regelbundet. Brytaren slår av strömmen om elen går fel väg till jord. Risken för personskador och brand minskas. Det skyddar emellertid inte elektrisk utrustning vid blixtnedslag.

Dra ur kontakter. Hemmet är fullt av elektronik, dra ut strömkontakten på de mest känsliga apparaterna som dator, tv, router, robotgräsklippare, elbilar och liknande. Låt inte telefoner ligga och ladda.

Gör kontroller efter ovädret. Allt som är anslutet till elnätet är i riskzonen. Kontrollera till exempel att kyl och frys fungerar. Använd inte lampor, kontakter/sladdar eller elektriska apparater som låter eller luktar konstigt.

Kontrollera brandvarnare och brandsläckare.

Vid blixtnedslag kan skadorna upptäckas en längre tid efter händelsen. Kanske när huset ska börja värmas upp på hösten. Kabelisolering kan ha skadats vilket kan ge upphov till elfel och bränder.

– Om du vet att åskan slagit ner kan du be en elektriker komma och mäta upp din elanläggning för att utesluta sådana skador. En jordfelsbrytare avslöjar också många fel, säger JohanLitsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!