Orsakerna till eldens dragningskraft Àr och har varit olika genom tiderna. Förr var det i hög grad för att överleva som man behövde elden. Den höll vilda djur pÄ avstÄnd, den gjorde sÄ att man kunde laga mat och vÀrma sig, samtidigt som den gav ljus. Att lÀra sig kontrollera den var ett stort framsteg för mÀnniskan. I dagens moderna samhÀlle Àr det frÀmst trivsel vi vill skapa.
Kirsten à kerman Àr en flitigare eldare. Sedan hon flyttade in i sitt hus, byggt Är 1925, i centrala Stockholm har hon anvÀnt den öppna spisen regelbundet, framför allt under den mörka delen av Äret. SÄ fort den första kylan kommer tÀnder hon en brasa.
- Det Àr i första hand mysfaktorn jag vill Ät. Ljudet av elden som sprakar verkar lugnande. Jag Àlskar Àven berÀttandet och skulle enkelt kunna anamma livet frÄn förr dÄ man samlades runt lÀgerelden för att berÀtta historier. För mig hör elden ihop med en god historia.
Att elda fick hon praktiskt taget med modersmjölken eftersom huset som hon vÀxte upp i hade en öppen spis - i vilken det eldades mycket. Det var vanligt att familj och vÀnner samlades dÀr och grillade Àpplen eller korv. Redan i sjuÄrsÄldern lÀrde hon sig att göra upp en brasa pÄ egen hand och med Ären har hon utvecklat en teknik som nÀstan alltid fungerar.
- Jag tar tre sidor tidningspapper som jag knölar ihop lÀtt. DÀrefter tar jag tre ganska smala vedtrÀn som jag arrangerar som ett indiantÀlt över papperstussarna. DÄ kan det komma in syre mellan veden, sÄ nÀr jag tÀnder tar sig elden i princip varje gÄng, berÀttar hon.
Förutom de atmosfÀrhöjande vinsterna Àr vÀrmen som spisen bidrar med behagligare jÀmfört med en temperaturhöjning pÄ elementen. VÀrmeregleringen sköter man organiskt genom att placera sig pÄ lagom avstÄnd frÄn vÀrmekÀllan. Men det finns Àven andra fördelar med att elda. Anders Nilsson pÄ Spismiljö framhÄller de energibesparande vinsterna.
- MÄnga ser eldstaden som en möbel. DÀrför Àr design viktig, men man ska inte glömma bort att det ocksÄ finns pengar att spara. Det Àr viktigt att inte bara titta pÄ ytan nÀr man vÀljer modell, sÀger han.
De hem som har direktverkande el fÄr ut mest av att installera en eldstad. Men det Àr ocksÄ mÄnga som sÀtter in nÄgon form av spis i samband med att man skrotar hemmets oljepanna. Genom att elda fÄr man bort mycket av fukten som har en tendens att sÀtta sig i kÀllarvÀggarna dÀr pannan tidigare stod.
Det finns olika typer av spisar och kaminer. Förr var den öppna spisen vanligast, medan det Àr kaminmarknaden som utvecklas mest i dag. BÄde inom design och teknik. Det finns ocksÄ kasetter som man kan sÀtta in i den öppna spisen, vilket resulterar i att man utnyttjar vÀrmen maximalt. Det gör ocksÄ att eldstaden blir sÀkrare. Men samtidigt förlorar man kontakten med sjÀlva elden, dÄ lÄgorna hamnar bakom glas.
Att elda Àr inte helt problemfritt pÄ grund av de partiklar som slÀpps ut. Ofta handlar det dÄ om eldning i gamla vedpannor och spisar. Moderna braskaminer och kassetter ska vara testade och godkÀnda enligt gÀllande EU-standard.
- Dagens miljövÀnliga kaminer har ett jÀmt luftinslÀpp vilket gör att veden brinner bÀttre. PÄ det sÀttet minimeras utslÀppen av de skadliga partiklarna, sÀger Anders Nilsson. (TT)