Svårt att bli av med råttor

Den blöta sommaren har gjort att möss och råttor söker sig in i våra bostäder mycket tidigare än vanligt. Men den som vill bli av med dem kan glömma huskurer med enris eller vitlök. Elektroniska musskrämmor fungerar inte heller - i alla fall enligt Anticimex.

Foto: Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-08-31 15:29
Torbjörn Palm på Anticimex i Uppsala har varit med om det mest vad gäller folks påhittighet att stänga gnagarna ute.
- Att försöka stoppa igen hålen är det allra vanligaste. Folk använder då oftast glasfiberull. På något sätt har människor fått för sig att råttor och möss inte gillar det. Det finns ingen som helst sanning i det, säger Torbjörn Palm.
Ett annat ofta använt folkligt knep är att krossa glas, och lägga glaskrosset i anslutning till
råtthål och musbon.
- Och det är naturligtvis helt verkningslöst, kommenterar Torbjörn Palm.
När jag frågar vidare, om enris, granris och vitlök - väl kända och beprövade medel för att hålla gnagarna på avstånd, ja, då bara suckar han.
- Du, om det skulle råka vara så att folk inte får in råttor över vintern beroende på att de strött ut granris, enris eller vitlök, så är det bara en ren tillfällighet, säger han, och låter förstå att det enda man då kan vara säker på, det är att det inte har varit någon råtta där överhuvudtaget.

Många människor drar sig för hanteringen med slagfällor, giljotinfällor, och fällor där gnagarna dränks i en hink via en liten trampolin. Och fällor är inget säkert sätt att bli av med råttor inomhus. Råttor är smarta flockdjur och skickar fram socialt svagare individer både för att testa fällor och provsmaka främmande föda. Sedan drar de sina slutsatser av vad som händer och agerar därefter. Det är just därför som råttgift är långsamverkande; djuren skall inte lära sig att förknippa giftet med döden.
De flesta varianter av råttgift fungerar så att djuren blir törstiga när giftet börjar verka. De lämnar då förhoppningsvis huset i sin jakt på vatten och ligger inte och luktar i huset när de har dött. Men somliga menar att detta inte fungerar om giftet läggs utomhus. Det har hänt att möss ätit gift utomhus och sedan tvärtom sökt sig in under hus via små springor och sedan dött där.

Att lägga ut råttgift känns ändå för många människor mindre obehagligt än att rigga - och framförallt tömma - rått- och musfällor. Andra undviker råttgift helt med tanke på småbarn och husdjur. I stället prövar man modernare lösningar som elektroniska ultraljudsskrämmare. Dessa skickar ut ljudfrekvenser som människor inte hör, men som skall vara så kraftiga (upp till 65 000 Hz) att det är blir outhärdligt för gnagarna att vistas i huset - i alla fall enligt reklamen. De elektroniska skrämmorna kostar från ett par hundralappar till ett par tusenlappar, men enligt Torbjörn Palm fungerar de inte, i varje fall inte på sikt.
- Gnagarna struntar i dem, det vet vi, säger han.
Och det är klart, om råttor till och med kan bli resistenta mot gift är det väl högst troligt att de också tappar respekten för ultraljud. Men ljudterror då? Förre vänsterpartistiska partiledaren Gudrun Schyman sade sig ha blivit av med sorkarna på sin gård genom att spela hårdrock utomhus något dygn?
Torbjörn Palm suckar igen.
- Det spelar ingen roll vilken musik det är, hur högt eller hur länge du spelar: råttor och möss är garanterat helt obekymrade, säger han.
Enligt Torbjörn Palm finns det bara ett sätt att bli av med gnagare: att täta huset noggrant.
- Det gör man en gång för alla, med finmaskigt stålnät, för det kommer inte ens mössen igenom. Sedan kan man vid behov under en tid placera ut slagfällor inne i det tätade huset. Det brukar fungera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!