Teatern där blommorna får en huvudroll

Att sätta blommor i grupp är ett välkänt knep för att få en fin effekt. Men har du provat att placera dem på en teaterscen? Satsa på en aurikelteater i sommar.

Bakgrund. Ursprungligen täcktes insidan med svart sammet för att ge blommorna maximal kontrast. Här i stället en bild i en guldram.

Bakgrund. Ursprungligen täcktes insidan med svart sammet för att ge blommorna maximal kontrast. Här i stället en bild i en guldram.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-07-25 13:00

Trädgårds- och odlingsintresset är större än någonsin. Vi dekorerar och pyntar och gör allt för att bli unika i våra uttryck. Ett bra sätt att hitta ny inspiration är att söka sig tillbaka i historien. Ett fenomen som har sina rötter i 1600-talet är aurikelteatern, en idé om att skapa en scen och en kuliss för blommorna.

Aurikelteatern har sitt ursprung i Belgien och Frankrike. Tanken var från början att bygga ett litet skåp för att skydda de ömtåliga och dyrbara auriklerna, primula auricula. Aurikler är en art inom vivelsläktet. Namnet auricula betyder litet öra och syftar på att bladen liknar små björnöron.

När de trädgårdsälskande engelsmännen tog sig an fenomenet förändrades aurikelteatern. Från att ha varit mer eller mindre spartanska samlingar på hyllor med ett enkelt tak, blev skåpen allt mer utsmyckade. Ibland så till den grad att blommorna hamnade i skymundan.

Sidorna dekorerades, hörnen försågs med snickarglädje, taken kunde vara pyntade med sirliga sniderier. Hyllplanen fick färg och kantdekor. Skåpets insida kläddes, gärna med svart sammetstyg som fick de färgstarka blommorna att synas extra bra. Resultatet blev en teaterscen i miniatyr, därav namnet.

Ray Molin-Wilkinson är en riktig aurikelfantast och har grundat Svenska Aurikelsällskapet i Sverige. Han har 300 sorters aurikler.

– Jag gick först med i en engelsk förening. Då fanns inget sådant forum i Sverige. Men vi har lite bistrare klimat så jag beslutade mig för att starta ett för att dela kunskap om hur man lyckas med auriklerna här. Men främst är det för att visa hur intressant det är att odla dessa vackra plantor. Vi är 121 medlemmar från de nordiska länderna men har också följare i Holland, Belgien och Uruguay!

Till en klassisk aurikelteater är det förstås just aurikler man ska använda, men det går egentligen utmärkt att placera vilka blommor man vill på "scenen".

Ray Molin-Wilkinson tycker att man ska släppa kreativiteten fri när man bygger sin teater.

– Använd din egen fantasi när du utformar den. Det enda du egentligen måste ta hänsyn till är att inte placera den rakt i söderläge. Då torkar blommorna ut direkt. (TT)

Fakta Gör din egen aurikelteater Plats på scen för... Trädgårdstrend Inspirerande trädgårdsbloggar

+Använd sådant du redan har. Ett skåp, en hylla, en låda, en stege. En aurikelteater kan se ut precis hur som helst, så länge det är en definierad samling med plats för krukor.

+Samla ihop fina dekorationer som stenar, snäckor, sniderier, färgat glas eller små spegelbitar.

+Måla in- och utsida så att skåpet tål väder och vind. Klä insidan med ett svart tyg eller med inplastade eller inramade bilder – då får du verkligen ett unikt utseende.

+Fyll sedan med växter i fina krukor och njut av hur effektfullt det blir.

+Saintpaulia: En liten blomma som levt med tråkstämpel under många år men som är på väg tillbaka. Tack vare sina tjocka blad klarar den ett visst mått av torka. Därför passar den bra i en aurikelteater, där den står fint ihop med andra saintpaulior i olika nyanser.

+Begonia: Begonian kommer ursprungligen från Somalia och Sydamerika och fick sitt namn efter den franske 1600-talsbotanikern Michael Begon. Även den en liten skönhet som åter är populär.

+Bukettranunkel: Ranunkel betyder groda på latin och kan syfta på att många arter lever nära vatten. Bukettranunkel vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol och passar bra i ett vackert skåp.

+Sword: Förföriskt vacker och märklig är aurikeln Sword. Man kan förstå att dessa växter fått en egen skådeplats!

+Walton Heath: Detta var en av de första auriklerna som fantasten Ray Molin-Wilkinson köpte och som satte fart på hans stora intresse.

+Rays Green Edge Anna: En av de många bedårande aurikler som Ray Molin-Wilkinson korsat fram för att tåla ett svenskt klimat.

Den historiska trädgården är en av de starkaste trädgårdstrenderna som Blomsterfrämjandet och Elmia Garden lyfte fram 2014. Man tar helt enkelt tillvara gamla kunskaper inom odling, och använder växter som har en historia att berätta. Den anrika aurikelteatern ligger med andra ord helt rätt i tiden.

För aurikelinspiration. Ray Molin-Wilkinson bloggar både om aurikler och andra vackra blommor.

http://raysauriculas.blogspot.se/

Annica Christensen är en trädgårdsfotograf som både fotograferar och skriver om trädgård på ett inspirerande sätt. Är aktuell med boken "Trädgård i kruka" (Norstedts).

http://naturligating.blogspot.se/

Landskapsingenjör, trädgårdsdesigner och trädgårdsskribent som bloggar från en radhusträdgård i Malmö, där det finns allt från en damm till bananer.

http://annavattenkannastradgard.blogspot.se/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!