Tips från loppisexperten

Fastna inte i ett decennium, och använd din mobil för att hitta prutargument. Det är några av Louise Lemmings tips inför sommarens loppisar.

Populärt. Burkar och askar går att hitta på många sommarloppisar. Dekorativa och praktiska prylsamlare.

Populärt. Burkar och askar går att hitta på många sommarloppisar. Dekorativa och praktiska prylsamlare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2016-06-24 05:00

Det är högsäsong för gårdsloppisar och auktioner, men hur gör man egentligen för att fynda? Louise Lemming driver Vintagefabriken – en verksamhet med butik, stylinguppdrag och mycket annat – tillsammans med Linda Hansson i Midsommarkransen i Stockholm, och kan det här med second hand-köp.

Gillar man stilen från en speciell tidsperiod gör det letandet efter fina prylar lättare. Då kan man sålla bort allt som inte hör dit. Louise inspireras mest av 1920- och 1930-talet, även om hon aktar sig för att bli för bokstavlig.

– Det gäller att inte fastna i ett decennium så att bostaden ser ut som ett museum eller en kuliss för en kostymfilm i stället för ett riktigt hem. Lita på din magkänsla och välj det du tycker är fint oavsett tidsperiod, säger hon.

– Just nu börjar 1970-talet bli inne igen. För fem år sedan skulle jag inte ha sett åt ett par bruna keramikkrukor, till exempel – nu tycker jag plötsligt att de är rätt fina! Trenden har inte riktigt tagit fart, så än så länge är det dessutom billigt!

Hur hittar man sommaren loppisar då? Börja med att googla ”loppis” plus området du ska besöka, för att se vad som dyker upp. Gå sedan på det analoga spåret – bläddra i lokaltidningarna och spana in anslagstavlor utanför bygdegården och inne i mataffären. Väl på plats, med ett potentiellt fynd i handen, tar du fram smartphonen igen för att leta information om stämplarna under och för att försöka lista ut om priset är rimligt. Först därefter är det dags att eventuellt pruta.

– Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på priset. Är det något man verkligen vill ha spelar det ju ingen roll om man betalar lite i överkant, säger Louise.

Hon tipsar om att små skador, ”paketpris” om man köper flera saker på samma loppis, och jämförelsepriser online brukar vara bra argument om man vill pruta. Likaså om man har svängt in på vad som uppenbart är en förrådsrensning: då vill säljaren verkligen bli av med allt.

Louise tycker också om att små skavanker ofta går att leva med, den rangliga pinnstolen kan fixas med trälim och en kil. Hon gör också gärna om fynden med färg, åtminstone när möbeln redan har blivit ommålad av tidigare ägare.

– Jag är dessutom ett fan av byggnadsvård, jag tycker att det är roligt och blir lite nördig. Då blir det en del av upplevelsen, att försiktigt skrapa och se vad den varit för färg från början så att man kanske kan återställa den. Man får en gåta på köpet! (TT)

Tips Expertens fem råd inför loppisrundan

1. Var het på gröten, sväng in så fort du ser en skylt. Du kan ha tur och hitta ett riktigt fyndställe.

2. Håll koll på diverselådorna som säljs på auktioner, de går ofta billigt och även om det bara är en grej av tjugo i lådan som passar dig har du förmodligen fått den till ett bra pris.

3. Numera samlar vi sällan på hela serviser, det är roligare att duka med udda koppar. Så stirra dig inte blind på en enskild kopp, utan försök tänka hur den skulle se ut tillsammans med dem du redan har.

4. Notera kommande loppisar i kalendern, och skriv ned adresserna. Det är lätt att tänka ”dit åker vi på onsdag” och sedan glömma både tid och plats i semesteryran.

5. Glöm inte inspirationen! Även om du inte har plats för de fina pardörrarna nu, kanske du får behov av liknande om ett par år. Ta en bild på fina saker och färgkombinationer och spara i en mapp i mobilen.

Källa: Louise Lemming

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!