Ungdomar måste lockas till landsbygden
KRÖNIKA. Nu är sommarlovet nära! Snart slutar barnen skolan och de unga springer ut med sina studentmössor burna högt för att fortsätta livet på ett mer självständigt vis.
Emma Holmqvist är doktorand i kulturgeografi på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och skriver krönikor för Bostad en gång i månaden.
Foto:
Gruppen unga är dock inte enhetlig, de har inte lika behov och efterfrågar inte samma sak. Ofta har de olika bakgrund och erfarenheter vilket också gör att de har olika behov och önskningar. Det som många unga har gemensamt är däremot att de inte hunnit få en stark ställning på arbetsmarknaden, vilket ger dem ett litet ekonomiskt utrymme för boendet. Vidare har de liten erfarenhet av bostadsmarknaden och har färre kontakter än vuxna. Valfriheten är därmed inte så stor som den kan vara senare i livet. Bostadsmarknaden är också en djungel och det finns många olika sätt att hitta en egen bostad. I denna snårskog kan de unga möte både seriösa guider och mindre seriösa sådana.
Det talas ofta om att unga vill bo centralt. Men det är också här som konkurrensen är som störst om bostäderna vilket gör att priserna stiger. Samtidigt tappar landsbygden unga och många kommuner ser med oro på denna utveckling som kan leda till att antalet kommuninnevånare blir allt färre och allt äldre. Vad görs då för att locka unga till landsbygdsboende?
Nyligen fick Sverige som första land sitt nya landsbygdsprogram för 2007 till 2013 godkänt av EU. Program skall skapa en ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet på landsbygden. Satsningarna handlar till stor del om att skapa större variation på arbetsmarknaden samtidigt som livskvalitén skall hållas hög. Uppsala har flest landsbygdsbor av alla Sveriges kommuner men även här kan vi se problem kopplade till en åldrande landsortsbefolkning. Hur ska landsbygden hållas levande om de unga väljer att lämna den?
I Uppsala läns genomförandeplan för det nya landsbygsprogramet talas det om att integrationsfrågor och jämställdhet skall beaktas men det sägs inget specifikt om hur unga skall tas med i arbetet för att utveckla landsbygdens attraktivitet. Om de unga inte får vara med och påverka utvecklingen hur skall de då kunna se landsbygden som attraktiv? Hur ska de kunna tala om vilken typ av bostäder de efterfrågar och vad mer de önskar för att se landsbygden som ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart alternativ? Det gäller att de unga har bra boendealternativ även på landsbygden för att de skall vilja ge av sin kunskap och sitt engagemang för att utveckla inte bara staden utan också landet.
"Hur ska landsbygden hållas levande om de unga väljer att lämna den?"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!