De sex assistansärenden som kommunen polisanmält i år omfattar utbetalningar på sju miljoner kronor men det är oklart hur mycket av beloppet som eventuellt utgörs av fusk.
– Vi tror inte att hela ersättningen är felaktig i alla ärenden. För att få fram en klar bild av de misstänkta oegentligheterna krävs att polisen utreder fallen, säger Jill Hägglund vid omsorgsförvaltningen.
I vissa av de polisanmälda ärendena tror dock kommunen att i stort sett all ersättning för assistansen betalats ut på falska grunder. Det ska då handla om exempelvis vårdbehov som fejkats eller assistenter som skenanställts.
– Vi har utrett bland annat om assistenterna varit utomlands eller på andra arbetsplatser när de debiterat assistans. I en del fall kan de omöjligen ha utfört personlig assistans, uppger Jill Hägglund.
När kommunen upptäcker felaktigheter kräver man pengarna tillbaka. Under 2023 uppgår återbetalningskraven hittills till knappt tre miljoner kronor.
– Om vi inte gjort de här granskningarna hade pengarna betalats ut, uppger Jill Hägglund.
2019 skärpte kommunen sina kontroller. Sedan dess har kommunen polisanmält 14 assistansärenden men hur de sedan hanterats av rättsväsendet är oklart. Jill Hägglund känner inte till att något ärende lett till åtal.
I en databas för domar i brottmål hittar UNT ett enda åtal sedan 2019 som gäller assistansbedrägeri i Uppsala. Men då var det Försäkringskassan och inte kommunen som lurats på pengar.
Russell Morley, chef för Uppsalapolisens bedrägerisektion, kan inte svara på vad som hänt med kommunens polisanmälningar. Orsaken är enligt honom att det inte går att söka fram ärendena ur polisens datasystem.
Personlig assistans har utpekats som en av de mest fuskdrabbade förmånerna. Beräkningarna är osäkra men brukar hamna på miljardbelopp.
För att få bukt med bedrägerierna ser Jill Hägglund kommunens förebyggande arbete som mycket viktigt.
– Det kan till exempel handla om att vi stoppar felaktiga utbetalningar. Assistansbolagen gör då ofta rättelser vilket medför högre kvalitet för brukarna och att färre felaktiga ersättningar begärs från kommunen. Vi behöver komma åt fusket för att värna den personlig assistansen, det är en insats som gör skillnad för många.
I Uppsala bor ungefär 400 personer med assistansersättning från Försäkringskassan och/eller kommunen. Kostnaden uppgår till sammanlagt cirka 200 miljoner per år.