Under torsdagen möttes juryn för att besluta vilka tio företag av 70 nominerade som ska få årets Bona Postulata.

Juryn bestod av landshövding Göran Enander, revisor Maria Wigenfeldt från PwC och Patrik Rindstål från advokatfirman Lindahl.

– Bona Postulata betyder goda förutsättningar. Syftet med priset är att ge några företag i länet som har tillväxtpotential, uppmuntran och goda förutsättningar att utvecklas, bland annat genom att erbjuda dem föreläsningar och utbildning, säger Maria Wigenfeldt.

De företag som i år utsetts att få ta del av en kvalificerad företagarutbildning, möjlighet till mentorer och tillgång till ett starkt nätverk av kunniga och inspirerande personer är aktiebolagen Ilya Pharma, Elvelyckan, Anders Lööw Måleri, Deversify, Resorbable Devices, CTC Clinical Services, Storage 365, Schotte Systems, Immuneed och Inossia.

I mars kommer samtliga att få möjlighet att delta under två seminariedagar med inbjudna föreläsare. Då erbjuds utbildning inom exempelvis patent, marknadsföring, avtalsfrågor, arbetsmarknadsfrågor, redovisning med mera.

Vilka tankar hade ni när ni utsåg årets vinnare?

– Life Science är det som syns mest i länet, men det finns en mycket större bredd än så. Därför ville vi ha en bredd även bland de tio företagen som utsågs, säger Maria Wigenfeldt.

På listan finns allt från forskningsbaserade företag till ett växande måleri och ett företag som arbetar med design och tryck av tyger.

Sara Mangsbo på företaget Immuneed är en av de glada vinnarna.

– Det är väldigt inspirerande och roligt för oss att få detta, speciellt eftersom alla medarbetare har arbetat så hårt under hela 2017, säger Sara Mangsbo.

Hon ser priset både som en möjlighet till utbildning som de ska ta, men också som en chans att få tillgång till ett viktigt nätverk i Uppsala.

Immuneeds affärsidé är dels ett eget läkemedelsprojekt som handlar om att ta fram ett vaccin mot prostatacancer.

– Vi arbetar också med service åt företag som arbetar med biologiska läkemedel, säger Sara Mangsbo.

Bakom priset står en stor grupp av företag och organisationer i Uppsala, bland andra Advokatfirman Lindahl, BRANN, Eklundshof, Företagarna Uppsala, Handelskammaren i Uppsala län, Kinnarps, Matador kommunikation, Mediehuset UNT, MIAB Förvaltning, Nordea, PwC, Relation, Salgado, SLU Holding och Uppsala kommun.

Priset har delats ut tolv gånger tidigare.