Under måndagen slog Bergströms Ur upp portarna till sin nya butik på Östra Ågatan.

– Det är första gången vi flyttar sedan min far 1953 startade butiken på Dragarbrunnsgatan. Så det här är ett ganska stort steg för oss, säger Johan Bergström, som driver butiken.

Samtidigt ser han goda möjligheter för butiken att utvecklas i den nya lokalen som är mer än dubbelt så stor som den gamla. Här finns mer plats åt kunderna och större verkstadsyta.

– Vi siktar även på att anställa en person till här i butiken, säger Johan Bergström.

I dag har företaget fyra anställda i Uppsala och en omsättning på 33 miljoner kronor per år. Fokus ligger på märkesklockor och smycken såväl i Uppsala som i företagets andra två butiker i Göteborg och Malmö.

Liksom nya grannen Alewalds har Bergströms klarat sig bra i konkurrensen med näthandeln och köpcentrum utanför stadskärnan.

Vad har ni gjort för att klara konkurrensen?

– Att skapa upplevelser och att jobba med starka varumärken tror jag är viktigt. Vi arbetar med inredning och service för att ge harmoni och lugn för kunderna, säger Johan Bergström.

Han är övertygad om att cityhandeln inte kommer dö ut.

– Nej, jag tycker att det är lätt för många att åka kollektivt till stadskärnan. Uppsala är ju en så kompakt byggd stad där det är ganska nära till allt. Och ju färre som har bil i framtiden, desto fler kommer handla i city, tror Johan Bergström.

Yrket urmakare fick han genom sin pappa som i unga år var med och servade Sveriges största kyrkklocka, Storan i Uppsala Domkyrka.

– När pappa startade sin egen butik på Dragarbrunnsgatan var det låga trähus där, ungefär som det ser ut i området vid Linnéträdgården i dag.

Var får ni nya urmakare ifrån?

– Det utbildas 16 urmakare varje år på IHU Urmakarskolan i Motala. Utbildningen är en av få skolor i världen som fått en kvalitetssäkring genom Wostep, den schweiziska urindustrin.

Tar ni emot alla typer av klockor?

– Ibland är det svårt att få tag i delar, men de märken vi säljer tar vi alltid emot. Oftast handlar det om service. Ägarna lämnar regelbundet in sina klockor på service, ungefär som man brukar göra med sin bil, säger Johan Bergström.