Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes. Det handlar om när blodsockervärdena är över det normala, något som även ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. 10–15 procent av alla svenskar har i dag för högt blodsocker och riskerar att få typ 2-diabetes i framtiden. Enda sättet att motverka sjukdomen är genom bättre kost och mer motion.

– Många har svårt att ställa om sina kost- och motionsvanor. Det finns också en stor grupp som vill röra sig mer, men som inte kan det på grund av exempelvis artros i ett knä eller andra rörelsehinder. Då kan det vara bra att få hjälp av en medicinteknisk produkt som ska sänka blodsocker och blodfett, säger Sana Alajmovic, medgrundare och vd för Sigrid Therapeutics, med en bakgrund från Handelshögskolan i Stockholm.

Det var när hon mötte professor Tore Bengtsson, forskare i fysiologi och metabolism på Stockholms universitet, som idén till företaget föddes. Tore Bengtsson hade tillsammans med forskare på Uppsala universitet sett goda resultat av hur skräddarsytt kiseldioxid påverkat djurs ämnesomsättning och viktnedgång.

– Efter tio års studier har detta nu blivit en plattformsteknologi som kan leda till inte bara en, utan kanske flera produkter som kan bli till stor nytta för många, säger Sana Alajmovic som berättar att deras företag bland annat har haft bra hjälp av Uppsala innovation center (UIC) där de gick ett affärsutvecklingsprogram förra året.

Nu söker Sigrid Therapeutics cirka 20 personer i Uppsala och 20 personer i Finland som ska delta i en klinisk studie av produkten som de kallar SiPore15, ett pulver som blandas i vatten och dricks. Teknologin består av skräddarsydda kiseldioxidpartiklar som verkar lokalt i tarmen och tas inte upp i kroppen.

– SiPore15 påverkar matsmältningen, men tas inte upp i blodet. Produkten kommer att kunna säljas receptfritt, säger Sana Alajmovic.

När beräknar ni vara klara?

– Om cirka två år hoppas vi att vår produkt ska komma ut på marknaden. Men först ska vi göra studien och vi hoppas att personer som är intresserade eller oroliga för att de är i riskzonen att utveckla diabetes ska höra av sig till oss.